Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ruský umělec dělá ze sovětských klasik americky laděné stylovky. Výsledek je úžasný

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Americká automobilová kultura má mnoho podob. Jsou tu hot rody, rat rody, lowridery, gassery... Nebo různé restomody kombinující klasický vzhled s moderní technikou, muscle cars a další.

Je toho prostě spousta. Není divu, úpravy vozidel (nejen dvoustopých) mají ve Spojených státech dlouhou a bohatou tradici.

Za železnou oponou byla samozřejmě situace jiná, automobiloví nadšenci v zemích východního bloku měli velice omezené možnosti, jak si svoje autařské sny a touhy splnit.

Jinak tomu nebylo ani v někdejším Sovětském svazu. Limitovaná byla už nabídka vozů, které si jeho obyvatelé mohli koupit. A pokud se pak chtěli pustit do nějakých úprav, což se stávalo, existují dokonce i příklady pokusů postavit si vlastní auto, museli pracovat s tím, co zrovna bylo k dispozici. To často byla celkem bída.

Máme tu tedy dva naprosto odlišné světy. Jak ale ukazuje práce ruského umělce Alexandra, který na internetu vystupuje jako Benderlog, jejich spojení může překvapivě dobře fungovat.

Alexandr totiž vytváří do detailu propracované ilustrace ruských automobilových klasik upravených většinou v americkém duchu.

Prohlédnout si tak můžeme například GAZ-24, tedy známou Volhu, v podobě svalnatého pick-upu, který připomíná slavný Chevrolet El Camino. Anebo žigulík, VAZ 2102, v podobě stylového třídveřového kombíku.

Zajímavý je ale také třeba GAZ-14 jako lowrider. Čajka v této úpravě vypadá opravdu pozoruhodně. Podobně jako hot rod vytvořený z autobusu GZA-651.

Alexandr ale oživil i speciální GAZ GL-1, který se v roce 1940 na docela dlouhou dobu stal nejrychlejším automobilem Sovětského svazu. A je toho mnohem víc. Spoustu ukázek práce ruského umělce najdete v galerii.

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Doporučujeme

14. 8. 2020 23:09
Re: rusaci si plnej svoje vlhky sny
kdyby amici nedali chinanum praci, tak by si stale museli vystacit s jednou miskou ryze denne
Avatar - Barrichello
14. 8. 2020 14:49
Re: rusaci si plnej svoje vlhky sny
a amíci bez číny by to neměli kde vyrábět nebo by ten notas stál 60-140 dle typu :-) :-) :-)

Viděl si nějakou výpočetku made in USA? Navíc 80% sítových prvků je Huawei :-) Cisco už dávno nehraje prim
14. 8. 2020 10:54
Volha
Tak ta Volha alá “El Camino” vypadá výborně :yes:
14. 8. 2020 01:05
rusaci si plnej svoje vlhky sny
aspon na obrazovkach americkyho IBM-PC na americkem operacnim systemu windows.
bez amiku by si museli vystacit se scoty
14. 8. 2020 00:33
Fujj...
...tak to je iný humáč. ;-\ :no: