Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rusové mají nový zimní sport. Curling hrají se starými auty

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Klasický curling, jehož kořeny údajně sahají až do 16. století, má novou konkurenci v podobě automobilového curlingu, který byl vynalezen v Rusku.

V tradičním curlingu se tým hráčů snaží dostat po ledu speciální kameny co nejpřesněji do cílového prostoru. Automobilový curling zachovává víceméně jeho pravidla, jen se liší výměnou kamenů za automobily.

Za vznikem curlingu s automobily stojí Galina Kirkachová, pracující jako pojišťovací poradce se zaměřením na automobily. Právě její práce, díky níž má přehled o zvýšeném počtu nehod způsobených náledím při nástupu zimního období a návštěva turnaje v tradičním curlingu, stojí za vznikem automobilového curlingu.

Sama Galina uvedla, že při pohledu na curling ji napadlo, že stačí jen vyměnit kameny za automobily a nový sport je světě. K realizaci prvního turnaje pak stačilo získat sponzora v podobě vlastního zaměstnavatele a nadšence, kteří si půjdou zahrát.

Kameny byly nahrazeny malými automobily VAZ-1111, známými rovněž pod označením Lada Oka, z nichž byly odstraněny motory i převodovky, aby byla snížena jejich hmotnost a pro zajištění bezpečnosti soutěžících z nich byla vyjmuta všechna okna.

Soutěže se pak účastnily čtyři týmy, z nichž měl každý deset členů. Každý tým měl devět pokusů dostat svá tři auta co nejblíže vyznačenému středu. Vítězný tým získal cenu v hodnotě 1600 amerických dolarů (zhruba 40.000 Kč).

Použitý VAZ-1111 byl vyráběn v letech 1988 až 2008 a jedná se o malý třídveřový hatchback, jehož design je silně inspirován japonským Daihatsu Cuore z osmdesátých let, zatímco technika pochází z vlastního vývoje.

Původní pohonnou jednotkou tohoto malého automobilu je řadový dvouválec o objemu 0,65 l, který byl odvozen od čtyřválcové třináctistovky montované do modelu Samara a disponoval výkonem 21 kW (29 k).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
22. 3. 2017 09:12
Re: Preco zrusit?
Ja nemusim. Citam acz.
Avatar - wakantanka
22. 3. 2017 09:01
Re: Preco zrusit?
... lebo v praci máš pracovať >:D
21. 3. 2017 13:11
Preco zrusit?
Ja citam acz v praci, na mobile a som rad za kazdy prispevok. Aspon sa trosku odreagujem. Preco by tu mal byt kazdy clanok origo, alebo technicky zamerany?
Avatar - sargis
21. 3. 2017 12:22
este
si zabudol
4. jalopnik (odtial je toto)
5. youtube
Avatar - KANKUNEN
21. 3. 2017 10:38
Zrušit redakci, stačí 3 odkazy
1. ruské trapárny
2. x-tommi
3. škoda

na třech odkazech je 90% celého obsahu auto.cz