Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

S opravou katedrály Notre-Dame pomůžou také automobilové firmy. Které?

David Bureš
Diskuze (6)

Opravu minulý týden vyhořelé pařížské katedrály Notre-Dame finančně podpoří i takové společnosti jako Total nebo Nissan.

Již krátce poté, co v pondělí 15. dubna požár zničil velkou část pařížské katedrály Notre-Dame, byly spuštěny sbírky, které podpoří rekonstrukci této významné kulturní památky. S opravou gotické katedrály na ostrově Île de la Cité finančně pomůžou také firmy spjaté s automobilovým průmyslem.  

Přímo z automobilek finanční pomoc nabídl japonský Nissan, který na opravu slíbil přispět darem ve výši 100.000 eur (více než 2,5 milionu korun). Automobilka v oficiálním prohlášení oznámila, že chce přispět k opravě mezinárodně proslavené katedrály jako uznání zaměstnanců evropské centrály Nissanu, francouzského partnera Renaultu, stejně jako všech Francouzů.

Dar však mnohé překvapil s ohledem na to, že Nissan má v poslední době napjaté vztahy s francouzským aliančním partnerem, Renaultem, a to od té doby, co byl jeho šéf Carlos Ghosn zatčen kvůli údajným finančním deliktům. Renault se za svého ředitele zprvu postavil, zatímco Nissan ho krátce po zatčení zbavil funkcí. I proto sám Ghosn hovořil o palácovém převratu.

Opravu Notre-Damu finančně podpoří také francouzský petrolejářský gigant Total, a to velice štědrým darem ve výši 100 milionů eur (2,5 miliardy korun). Po strašlivém požáru, který poškodil katedrálu Notre-Dame, jednu z nejznámějších památek v Paříži i ve Francii, slibujeme pomoc Notre-Damu darováním 100 milionů eur Fondu Patrimonie na rekonstrukci tohoto architektonického skvostu, napsal Total na svém Twitteru.

Pomoc dále podpoří také společnost Stephane Ratel Motorsports Group, která pořádá několik mezinárodně známých motoristických šampionátů jako Blancpain GT. Stephan Ratel a jeho tým oceňují trvalou důležitost našeho kulturního dědictví a historie. Právě v tomto duchu nabídne SRO Paříži příspěvek 50.000 eur (cca 1,25 milionu korun) na rekonstrukci Notre-Damu a připojí se k mnoha dárcům, kteří již slíbili svoji pomoc o její obnovu, napsala francouzským závodníkem založená společnost na Facebooku.

Vedle společností napojených na automobilový průmysl slíbily finanční pomoc na opravu pařížské katedrály Naší Paní také třeba Bernard Arnault, nejbohatší Francouz vlastnící oděvní značky Christian Dior či Givenchy, nebo Francois-Henri Pinault, šéf konglomerátu Kering, pod nějž spadá třeba značka Gucci. Finanční pomoc přislíbil i český premiér Andrej Babiš.

Požár katedrály Notre-Dame propukl v pondělí 15. dubna 2019 a zničil téměř celou střechu včetně typického sanktusníku, část vitrážových oken a část nosných kleneb v chrámové lodi. Důvod požáru zatím zjištěn nebyl, patrně ale souvisel s probíhající rekonstrukcí budovy.

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

22. 4. 2019 23:08
Peníze
Ty peníze, co poskytl Nissan jsou v jeho měřítku naprosto symbolické... Naopak před Totalem klobouk dolů. :yes:
Avatar - Beefcake
22. 4. 2019 20:56
Re: Vypadá to tak,
Kolko ti za tieto sracky platia ? Neverim, ze to je z presvedcenia.
Avatar - pradeda777
22. 4. 2019 19:12
Vypadá to tak,
že za ty peníze co se sešly, by mohli postavit 2 nové katedrály a tu starou zbořit.... ;-)