Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šampion WRC Ogier musí změnit dres. Už víme, kde bude jezdit v roce 2017

David Bureš
Diskuze (0)
Kvůli odchodu Volkswagenu z WRC musel úřadující rallyeový šampion Sebastian Ogier změnit auto. Vybíral mezi nabídkami od Fordu a Toyoty.

Jedno z důležitých tajemství před nadcházející sezonou mistrovství světa v rallye má konečně své rozřešení. Úřadující mistr světa Sébastien Ogier musel po odchodu Volkswagenu z šampionátu změnit dres, přičemž nyní konečně oznámil, kam se přesune. V roce 2017 ho uvidíme jezdit v barvách týmu M-Sport.

To znamená, že Ogier vymění stávající VW Polo R WRC, s nímž čtyřikrát po sobě získal titul mistra světa v rallye, za Ford Fiesta WRC. Jedná se o zcela nový speciál postavený podle nových pravidel šampionátu, a to na základě sedmé generace Fiesty. Poháněn bude přeplňovanou šestnáctistovkou o výkonu 280 kW a točivém momentu 450 N.m.

Jakožto úřadující šampion si Ogier mohl vybírat, kam se přesune, což přesně udělal. Už po odchodu Volkswagenu z WRC oznámil, že před podpisem nové smlouvy si bude chtít vyzkoušet co nejvíce dostupných speciálů. Na to však Hyundai i Citroën zareagovaly prohlášením, že jejich vozy (i20 Coupe WRC, respektive C3 WRC) budou testovat jen jejich jezdci. Naopak Ford i Toyota Ogierovi možnost vyzkoušet jejich auta poskytly.

Nakonec si francouzský pilot vybral britský tým M-Sport, kde bude závodit po boku nadějného estonského pilota Otta Tänaka. Zda je doplní také Eric Camilli, který má s M-Sportem pro rok 2017 podepsanou smlouvu, zatím jasné není. Budoucnost není známá ani u Madse Østberga, který u M-Sportu také jezdil letos. Každopádně se potvrdily listopadové zprávy tvrdící, že Ogier byl s testováním Fiesty WRC nadmíru spokojen.

Složení jednotlivých týmů pro nadcházející sezonu už se tak rýsuje, což dokazuje přiložená tabulka. Jisté každopádně je, že nás díky jezdeckým změnám, inovovaným pravidlům a novým týmům čeká velice napínavá sezona, která může být zajímavější než ty poslední, jimž dominoval Volkswagen. Ostatně uvidíme už za měsíc, kdy 19. ledna startuje první závod nadcházející sezony, Rallye Monte Carlo.

Složení továrních týmů WRC pro sezonu 2017
TýmAutoPotvrzení jezdci
M-SportFord Fiesta WRCSébastien Ogier, Ott Tänak, (Eric Camilli)
HyundaiHyundai i20 Coupe WRCThierry Neuville, Hayden Paddon, Dani Sordó
CitroënCitroën C3 WRCKris Meeke
ToyotaToyota Yaris WRCJuho Hänninen, Jari-Matti Latvala

David Bureš
Diskuze (0)