Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Samson Switchblade: Létající tříkolka jako stavebnice

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Spojení silničního vozidla a malého letadla nedává konstruktérům spát. Samson Motors nabídnou příští rok stavebnici takového stroje.

Létající auta, která jsou schopna jezdit po silnici, ale vznést se rovněž do vzduchu, nejsou ničím novým. Koneckonců pár jich známe i ze středu Evropy, ale v USA mají delší tradici. Konstruktéři se tam o ně pokoušejí již desítky let. Nyní se o slovo hlásí další: malá firma Samson Motors z Oregonu.

Svůj Switchblade představuje zatím na vizualizacích. Prototyp létajícího sporťáku bude hotov až příští rok, kdy by se také měl začít vyrábět, pokud samozřejmě zláká nějaké patřičně excentrické zájemce. S podobnými stroji se poslední léta nějak roztrhl pytel...

Swichtblade je vlastně futuristickou tříkolkou, kterou pohání kapalinou chlazený vidlicový čtyřválec s výkonem 142 kW (192 koní). V letovém režimu je 6,2 m dlouhý a má rozpětí křídel 8,2 m. K tomu, aby se odpoutal od země, mu stačí dráha o délce 335 metrů a nezbytná velká vrtule, která trůní vzadu za kabinou.

Zhmotnělý projekt Samsonu může vylétnout až skoro do čtyř kilometrů a ve vzduchu dosáhnout rychlosti 322 km/h. Nejpozději po 724 kilometrech ale musí zase přistát, protože mu dojde palivo. A kdyby se nedejbože něco stalo, nechybí velký padák. Na silnici se křídla sklopí, i s odstraněným ocasem pak měří pouze 5,1 m. Jízda po zemi dovoluje maximálně stošedesátku, ale i ta dostačuje.

V USA dostal stroj homologaci jako stavebnice, takže pokud si jej majitel v budoucnu za 120 tisíc dolarů (2,62 milionu korun) koupí, dostane jen z půlky hotovou věc. Bude-li chtít pomoc od Samsonu, připlatí si dalších dvacet tisíc (437 tisíc Kč), firma má k těmto účelům svůj Build Assist Center. Jinak se musí spolehnout sám na sebe a na návod. Hračka pro velké kluky!

Aleš Dragoun
Diskuze (0)