Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania a její hospodaření za první polovinu roku 2018

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Švédský výrobce nákladních vozidel, autobusů a průmyslových motorů hlásí růst provozního zisku i čistých tržeb za prvních šest měsíců letošního roku.

Společnost Scania zvýšila čistý prodej na rekordních 66,2 miliardy švédských korun v prvních šesti měsících roku 2018, což ve srovnání s předchozím rokem představuje nárůst o 9 procent. Zisk dosáhl 6950 mld. Švédských korun, což znamenalo provozní marži 10,5 procent.

Podle slov Henrika Henrikssona, prezidenta a generálního ředitele společnosti Scania, měl na zisk pozitivní vliv vyšší objem prodaných vozidel a služeb i kurz švédské koruny, zatímco negativní dopad měly naopak faktory v podobě méně příznivého tržního mixu, vyšší náklady na výrobu dvou produktových řad a pokračující potíže na straně dodavatelů.

Nedávná napjatá situace v dodavatelském řetězci se ještě zhoršila kvůli stávce u dodavatele komponentů, což mělo za následek, že společnost Scania byla nucena dočasně zastavit dodávky a prodej motorů V8. V důsledku těchto přerušení se také zvýšila úroveň skladových zásob, což mělo také v kombinaci s vysokou úrovní investic negativní dopad na peněžní tok.

Poptávka po nákladních automobilech zůstává silná na většině trhů, mimo jiné v automobilovém, těžebním, lesnickém a zemědělském sektoru. Poptávka po nákladních automobilech v Evropě zůstává na vysoké úrovni.

V Latinské Americe se trend poptávky odráží v pomalém oživení v Brazílii. V Eurasii jsou také objednávky stále na dobré úrovni hlavně díky Rusku. Objednávky na Blízkém východě se snížily kvůli opětovnému zavedení sankcí v Íránu. Ve zbytku Asie je trend pozitivní v důsledku pokračujícího vývoje směrem k modernějším logistickým systémům. Poptávka po autobusech a autokarech je i nadále silná.

V průmyslové oblasti dosáhla poptávka po nových motorech rekordních úrovní a trend je pozitivní ve všech segmentech. Finanční služby vykazovaly provozní výnosy ve výši 665 milionů SEK a úvěrové ztráty zůstávají na nízké úrovni.

V prvním čtvrtletí roku 2018 bylo dosaženo velkého využití kapacit ve firemních flotilách a tržby za služby dosáhly v první polovině roku 2018 rekordní výše 13,1 mld. švédských korun, což představuje nárůst o 12 procent. Stále důležitější část nabídky služeb společnosti Scania představuje konektivita a digitalizace.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)