Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania bude mít v Nizozemí největší střechu pokrytou solárními panely

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Scania instaluje na střechy svého výrobního podniku solární panely v celkové rozloze téměř osmi fotbalových stadionů.

Společnost Scania podnikla poslední významný krok v přechodu na výhradně obnovitelné zdroje energie ve výrobním procesu. Výrobní závod ve Zwolle, Overjissel, bude mít střechy pokryty celkem 22 tisíci solárními panely. Celkový výkon soustavy bude 6 megawattů.

Ruthger de Vries, výkonný viceprezident pro výrobu a logistiku, k tomu uvedl, že společnost Scania se zavázala snížit svou uhlíkovou stopu a ve svých podnicích provádí podobné změny jako ve Zwolle, aby bylo dosaženo zvýšení energetické účinnosti.

Střecha pokrytá solárními panely je ale jen jednou z mnoha iniciativ, které společnost Scania ve Zwolle zavedla. Dalším příkladem je větrná energie. V září 2016 začala společnost Scania Nederland spolupracovat s holandskou občanskou iniciativou „Blauwvinger Energie“ a Univerzitou Windesheim.

Výsledkem jsou tři větrné elektrárny podél kanálu Zwolle-IJssel. Dvě větrné turbíny mají být postaveny v továrně společnosti Scania. Turbíny pro projekt Windenergie Zwolle mají kapacitu dvou až tří megawattů, přičemž výška náboje a průměr rotorů turbín jsou 100 metrů.

Závod ve Zwolle by měl být v roce 2020 vůbec prvním energeticky nezávislým výrobním podnikem na světě, ale společnost Scania se také zavázala snížit svou ekologickou stopu v rámci celého výrobního procesu. Scania podepsala Globální dohody OSN, které jsou nyní doplněny Agendou 2030 pro udržitelný rozvoj.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)