Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania investuje do výroby ve Švédsku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Scania těsně před koncem roku 2014 uvedla do provozu novou lakovnu ve svém výrobním závodě v Oskarshamn.

Stavba nové lakovny začala v srpnu 2012 a v září loňského roku byla zahájena montáž a seřizování strojů, aby mohl být spuštěn výrobní proces. Do realizace a zprovoznění nové lakovny bylo investováno okolo 400 milionů švédských korun (zhruba 1,19 miliard Kč).

Švédská společnost plánuje v souvislosti se spuštěním provozu v nové lakovně zvýšení kapacity evropské výrobní struktury společnosti Scania ze 60.000 na 80.000 kabin pro nákladní vozidla ročně.

Lakovna je umístěna v pětipodlažní budově o celkové rozloze 5000 m2, v níž probíhá celý proces lakování kabin od první fáze odmašťování a přípravy povrchu k nanášení laku až po konečné sušení.

Scania ve svém výrobním podniku v Oskarshamn již více než dvacet let používá metodu práškového lakování, která je přívětivá k životnímu prostředí a je zde neustále vyvíjena. V současném novém zařízení končí při samotném procesu lakování v odpadu jen dvě procenta použité práškové barvy.

Kabiny vyrobené a nalakované v Oskarshamn míří do trojice evropských podniků ve Švédsků, Nizozemí a Francii, kde probíhá konečná montáž nákladních automobilů.

Podnik v Oskarshamn, který se specializuje na výrobu kabin od svého otevření v 60. letech dvacátého století má v současnosti okolo 2000 zaměstnanců. Ti jsou rozdělení do pěti oddělení, v nichž probíhá výroba od lisování plechů přes svařování skeletů a lakování až po finální montáž včetně interiéru a veškerého vybavení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)