Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SCG odhaluje svůj vodíkový pick-up Boot Zero do náročného terénu

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Vzpomínáte na jedinečný offroad SCG Boot? Automobilka už chystá jeho praktičtější verzi pick-up. A v nabídce se má objevit i s vodíkovým pohonem.

Automobilka Scuderia Cameron Glickenhaus nepatří k největším, její nabídka však rozhodně patří k těm nejpozoruhodnějším. Kromě úchvatných závodních a sportovních vozů, určených na okruhy či zakroucené silnice, má totiž v nabídce i drsný závodní offroad, který slibuje zábavu a rychlost i v tom nejnáročnějším terénu.

Projekt Boot, který společnost SCG představila začátkem roku 2018, byl inspirován závodním vozem Baja Boot, za jehož volant usedal během šedesátých let i světoznámý herec a petrolhead Steve McQueen. Jednalo se o skutečně ambiciózní projekt, v jehož realizaci nejspíš věřil jen málokdo, v létě 2019 se však SCG pochlubilo prvními produkčními kousky.

Možná ještě překvapivější je ale fakt, že tím vývoj neskončil. Společnost totiž v současnosti pracuje na vývoji praktičtějšího SCG Boot ve verzi pick-up, pravděpodobně s označením Boot Zero. Ten má na prvních grafických návrzích čtyřdveřovou kabinu a poměrně slušnou ložnou korbu, příď vozu však zůstává stejná.

Kromě toho se však na facebookovém profilu Jamese Glickenhause, zakladatele automobilky, objevil návrh i třídveřového modelu, který vyměnil zadní sedadla za nádrže na vodík a palivový článek. O technických parametrech nepadlo ani slovo, přesto se mluví o slušném dojezdu, pětiminutovém tankování a slušných terénních schopnostech.

Projekt je prozatím ve velmi raném stádiu, rozhodně jsme ale zvědaví, jak bude pokračovat. Vzhledem k velikosti společnosti je obdivuhodné, že se SCG pouští do technologie vodíkových palivových článků, zatímco svět šílí po elektrifikaci bateriemi. Pro vůz určený původně na dálkovou rallye se však rozhodně jedná o smysluplnou volbu.

James Glickenhaus už navíc v minulosti několikrát dokázal, že je schopen dotáhnout do finále celou řadu různých a netradičních projektů. Vždyť před svým vstupem do světa automobilového průmyslu se jednalo o celkem úspěšného filmového režiséra a producenta.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - kuk
16. 2. 2021 14:58
Re: Dobrá myšlenka s tím vodíkem
Nebo fazolema a pak prdět do nádrže. :*)
16. 2. 2021 12:21
Dobrá myšlenka s tím vodíkem
Má to výhodu že kdyby potřebovali prodloužit dojezd do pustiny, místo pár malých kanystrů s benzínem stačí naložit láhve s několika sty litrů plynu