Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Schmitz Cargobull a mobilní aplikace: Blízká budoucnost?

Petr Dalecký
Diskuze (2)
Společnost Schmitz Cargobull představila v oblasti sklápěcích návěsů řadu inovací, mezi něž také patří sledování stavu návěsu v mobilu.

Stavby jsou místem značného nebezpečí, protože se zde pohybují velká vozidla s těžkými náklady a také nesrovnatelně menší lidé. Opakovaně docházelo k závažným nehodám při sklápění návěsu za účelem vyložení přepravovaného materiálu, zvláště při manipulaci v terénu či na nezpevněných komunikacích. S tím by měl být v brzké budoucnosti konec.

Firma Schmitz Cargobull AG vyvinula pro tento druh návěsů speciální funkci sledování pomocí aplikace pro chytré telefony. Ta sleduje řadu faktorů ovlivňujících provoz návěsu. Řidič tak může zjistit náklon návěsu v terénu, což je velice důležité pro bezpečnost, jelikož hrozí převržení soupravy vinou změny těžiště.

Aplikace také signalizuje špatnou pozici tahače vůči návěsu, protože vozidla by měla být při sklápění v jedné ose. Nebo také zobrazuje plné sklopení muldy zpět do jízdní pozice, aby nedošlo k nehodě kvůli řidičově spěchu provázenému nepozorností.

Další důležitou funkci tvoří sledování tlaku jednotlivě v každé pneumatice. Systém je schopen také tlaky regulovat, a udržet tak požadovanou hodnotu. Tato funkce přináší nejen úsporu času, ale především nákladů díky maximalizaci životnosti pneumatik.

Dále je v návěsu integrované čidlo zatížení náprav. To jednak sleduje, zda není vozidlo celkově přetíženo. Ale především díky chytrému systému odlehčení náprav reaguje na nakládání a optimálně rozdělí zatížení na jednotlivé nápravy. Tím je snadno vyloučena možnost přetížení soupravy a následná hrozba pokut.

Zároveň systém šetří čas, souprava nemusí zajíždět na váhu, ale je možné okamžitě pokračovat v práci, čímž se minimalizují prostoje. Mobilní aplikace umožňuje propojení s kanceláří, kde je možné jednotlivé návěsy sledovat.

Dalšími vlastnostmi jsou například hydraulicky ovládaná klapka muldy a sklopná zábrana proti podjetí, které lze ovládat pohodlně z kabiny řidiče. Automatická shrnovací plachta muldy je schopna se během 25 sekund shrnout, či naopak roztáhnout, což v porovnání s ručním shrnováním ušetří mnoho času během pracovního dne. Plachta nepotřebuje díky mechanismu žádný napínací prvek. To usnadňuje a urychluje práci a oplachtovaný návěs má lepší aerodynamické vlastnosti, čímž se také sníží spotřeba paliva.

Třešničkou na dortu jsou dvě kamery pro sledování návěsu: jedna na čele muldy, druhá na zadním portálu. Samozřejmostí je jejich použití přes aplikaci chytrého telefonu, stejně jako všechny výše zmíněné funkce. Díky této mobilní pomoci je možné vše ovládat z kabiny řidiče. Ten je informován o důležitých údajích o voze a upozorněn na případné nebezpečné situace během sklápění a pracovní činnosti.

S novou aplikací od Schmitz Cargobull je nyní provoz sklápěcího návěsu efektivnější, bezpečnější a daleko snazší než kdykoli předtím, a to pouhým dotykem prstu.

Petr Dalecký
Diskuze (2)
11. 11. 2013 08:46
odkaz na bližší info
podívej se sem, stránky ewt jsou plné obrázků a informací ;)

[odkaz]

Avatar - jozephko
9. 11. 2013 09:54
Škoda, že k článku neboli priložené
žiadne fotky ani video :'-(