Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sdílení aut v Liberci lidi nezajímá, zkusí ho spojit se slevou v MHD

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Sdílení a používání auta více uživateli, takzvaný carsharing, zatím v Liberci příliš neláká. Rozšíření služby by mohla pomoci zhruba desetiprocentní sleva na předplatném v MHD.

Carsharing nabízí společnost Autonapůl ve stotisícovém městě od loňského dubna, využívá ho pět lidí a dvě firmy. Autonapůl působí také v Brně, Praze a Plzni, připravuje se zavedení carsharingu v Ostravě. Cílem projektu je nabízet sdílená auta v každém krajském městě.

Lidé zatím o této službě moc nevědí. "Nemůžeme si dovolit statisícové výdaje na kampaně. Zájemců ale postupně přibývá, jak se dostává do povědomí," uvedl zástupce firmy Michal Šimoník.

Rozšířená je tato služba hlavně v Brně, kde má Autonapůl 13 aut, v Praze provozuje tři vozy a od letošního léta i jedno v Plzni. "Do konce roku bychom chtěli přidat dva až tři vozy do Prahy a Brna. Na jedno auto máme osm až deset uživatelů," prohlásil Šimoník.

Zájem v Liberci by mohla zvýšit spolupráce s městem a dopravním podnikem. Podle Miloše Matouška, který je koordinátorem projektu pro Liberec, poskytne dopravní podnik lidem využívajícím carsharing pro příští rok slevu 500 korun na rok na měsíční, čtvrtletní i roční kupony. "To je deset procent na roční jízdence. Snažíme se ještě vyjednat s radnicí, abychom měli někde stání zdarma. Stálé místo v centru by hodně pomohlo," řekl Matoušek. Zavedení vyhrazených míst pro carsharing zvažuje i Praha.

To by uvítal i jeden z uživatelů této služby v Liberci Pavel Matějka. "Nám ta služba jinak vyhovuje. Využívá ji hlavně manželka, auto si půjčuje zhruba jednou měsíčně na den nebo víkend, když jede třeba s dětmi za svými rodiči nebo kamarádkami," řekl.

Služba je určená pro obyvatele či menší firmy, jimž by se vlastní auto nevyplatilo nebo si chtějí ušetřit starosti s provozem, pojištěním a servisem. Šimoník tvrdí, že účast v carsharingu je přínosná pro toho, kdo za rok najezdí méně než 10.000 kilometrů.

Sdílení aut také šetří místa k parkování ve městě i životní prostředí. Podle dosavadních zkušeností může jedno sdílené auto nahradit až deset soukromě vlastněných aut. Uživatel Autonapůl si může vůz po předchozím zarezervování vyzvednout kdykoli 24 hodin denně a půjčit si ho na hodinu nebo i na týdenní dovolenou. Ceník začíná od 3,90 korun za ujetý kilometr a 12 korun za hodinu půjčení. Cena zahrnuje všechno včetně paliva, amortizace vozu, havarijního pojištění, dálniční známky, letních a zimních kol i servisu.

Autonapůl není jediná společnost v zemi, která tuto službu poskytuje. Od počátku roku provozují carsharing v Česku ještě po jedné firmě v Praze a Brně. Sdílení aut je rozšířené hlavně v Německu, kde carsharing používají statisíce lidí. Běžné je také ve Francii, Velké Británii, Rakousku a USA.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
18. 9. 2014 16:10
Re: car sharing
No pokud nemáš autu nějaký vztah nebo na něj prostě nemáš peníze (nebo je nechceš dát), pak je to možná zajímavá služba. Nicméně, raději se v klidu posadím do svého auta a náklady neřeším, navíc mi tam nenechá nikdo žádné "překvapení" >:D
Avatar - twistedTSD
18. 9. 2014 09:18
Re: car sharing
To trochu přeháníš. Svoje auto přece nikomu nepůjčuješ, pouze se střídáš s řidiči na autech patřících Autonapůl. Podobně jako nepůjčuješ byt, ale je u nás poměrně běžné si pronajímat chatu/chalupu k rekreaci.

Spíš vidím problém v tom, že carsharing si každý musí dobře propočítat a ne všem se vyplatí, zvlášť s přihlédnutím k (v diskusi zmiňovanému) faktu, že auto bude vždy jen půjčené/sdílené...
18. 9. 2014 07:36
car sharing
Car sharing, to je ako poziciavanie svojho bytu niekomu cudziemu ked ste na dlhodobej sluzobnej ceste 8-s
To sa proste nerobi s vecami, ku ktorym ma clovek osobny vstah... ;-\
18. 9. 2014 07:29
Re: ko
Tak toto sdílení taky moc nechápu, ale pokud nevíš, co s ušetřenýma penězma, musíš mít docela chudý život
17. 9. 2014 22:15
Re: Auto a ženská
Souhlas, tohle bych asi také nesnesl ;-)