Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sean Edwards zahynul, závody GT přišly o velkého pilota

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Paní Smrt si nevybírá. Jeden z nejlepších pilotů gétéček, Brit Sean Edwards odešel do závodnického nebe v pouhých šestadvaceti letech.

Sean Lawrence Guy Edwards se narodil 6. prosince 1986 v Londýně. Závodnické geny zdědil po svém otci. Pamětníci si určitě vzpomenou, že Guy Richard Goronwy Edwards to dotáhl dokonce až do nejvyšší kategorie motoristického sportu. Jeho největším mediálně známým činem je určitě nezištná pomoc Nikimu Laudovi při jeho nehodě na Grand Prix Německa 1976. Guy byl jedním ze čtyř mužů, kteří Laudovi tenkrát v Zeleném pekle zachránili život a od britské královny dostal medaili za statečnost. Zcela právem!

Také s kariérou jeho syna je tento přetěžký autodrom spojený, byť jen v tom nejlepším. Připomeňme, že Nürburgring není přírodní tratí jako třeba Circuit de la Sarthe v Le Mans, nachází se v uzavřeném areálu a byl od počátku stavěn pro závodění. Většina fanoušků má Seana Edwardse spojeného s pohárovými šampionáty a značkou Porsche. Vždyť do její 911 usedal nejčastěji, ale například při čtyřiadvacetihodinovce v Dubaji jsme jej v posledních letech mohli vídat v kokpitu Mercedesu SLS AMG. I tato část jeho kariéry byla velmi úspěšná, s novodobým „rackem“ totiž dokázal v Emirátech triumfovat dvakrát v celkové klasifikaci: loni a letos. K tomu přidal v aktuální sezóně i nejvyšší stupínek na Nürburgringu.

Nelze nevzpomenout i jeho předchozí úspěchy. S 911 GT3 Cup S Sean vyhrál úvodní ročník evropského šampionátu „gététrojek“ v roce 2006. Je však logické, že začínal v monopostech, konkrétně v britské formuli Ford a Renault. Do kategorie Gran Turismo přesedlal až před osmi lety. Přinesla mu však největší slávu, jeho jízda v červenci 2011 po zmoklé Nordschleife při pohárovém klání Porsche vstoupila do dějin. Slavné kupé s motorem vzadu mu nezůstalo zapovězeno ani letos, pořád je lídrem celkového pořadí Supercupu...

Žádný další závod však už bohužel nepojede. Zahynul 15. října při havárii na australském okruhu Queensland Raceway ve Willowbank. Ironií osudu je to, že nebyl pilotem, ve voze se vezl coby spolujezdec a učitel. neboť šlo o trénink mladých závodníků... Teprve dvacetiletý řidič, který Edwardse vezl, se v zatáčce číslo 6 potkal ze zdí. Jejich Porsche GT3 Cup série 996 po nárazu vlétlo do bariéry z pneumatik a začalo hořet. Edwards byl podle prvních zpráv mrtev okamžitě. Pilot přežil ale z vozu jej vyprošťovali dvě hodiny. Leží v nemocnici v Brisbane v kritickém stavu a ani australská média jeho jméno nezveřejnila.

Odešel však každopádně jeden z pánů závodníků, navíc ve velmi mladém věku a aktuálně zřejmě na vrcholu slávy. Čest jeho památce!

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
17. 10. 2013 10:31
RIP
Only the Good Die Young
Avatar - šmoula nešika
16. 10. 2013 12:58
Re: Tento chlapík...
Taky jsem ho ještě neviděl.
16. 10. 2013 00:29
<b class="smile05"><b>:-(</b></b>
Velmi, velmi smutné. Měl jsem velmi rád Guy Edwardse i Emilio de Villotu, výborné jezdce např. Loly T600 (1981). A teď jim děti umírají jako to bývalo běžné v 50. až 70. letech. Ať už ta série konečně skončí :-( :-(
Avatar - del42sa
15. 10. 2013 20:34
Re: RIP
Jasně najednou jste všichni odborníci na latinu >:D Ještě tu chybí esperanto a už to bude dokonalé :yes:
15. 10. 2013 20:04
Re: RIP
On to moc dobře ví... Jen někde už i u nás chodí o Vánocích Santa Claus a někde pořát ještě Ježíšek ;-)