Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat představuje elektrický skútr a zaměří se na městskou mobilitu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Seat zakládá obchodní jednotku pro podporu městské mobility a zároveň představuje koncept e-Scooter spolu s novou verzí elektrické koloběžky e-Kickscooter.  

Seat v rámci 9. ročníku světového veletrhu a kongresu o chytrých městech, Smart City Expo World Congress, představil další kroky v realizaci své strategie pro městskou mobilitu. Hlavní z nich představuje nová strategická obchodní jednotka Seat Urban Mobility, která zastřeší veškeré produkty, služby a řešení pro mobilitu.

Seat Urban Mobility má pokračovat ve spolupráci se zástupci měst a veřejné správy na analýzách vhodnosti vozidel, zkonstruovaných pro městskou mobilitu, jako je například koncepční vůz Minimó, který byl představen na minulém ročníku globálního kongresu Mobile World Congress.

Do obchodní jednotky Seat Urban Mobility bude začleněna také platforma pro sdílení automobilů Respiro, která je aktuálně provozována v Madridu a nedávno byla spuštěna ve městě L'Hospitalet de Llobregat poblíž Barcelony. Respiro má flotilu vozidel na stlačený zemní plyn (CNG) a brzy je doplní nové elektromobily Mii electric. Nová obchodní jednotka bude řídit také službu sdílení koloběžek, nabízenou společností Seat v partnerství se start-upem UFO.

Seat využil Smart City Expo World Congress i jako místo světové premiéry konceptu e-Scooter, představujícího elektrický skútr pro městský provoz. Koncept s elektromotorem o výkonu 7 kW a krátkodobě 11 kW se vyrovná skútrům se spalovacími motory o objemu do 125 kubických centimetrů, což má znamenat, že k usednutí za jeho řídítka bude stačit řidičský průkaz skupiny B. Elektromotor poskytuje již při rozjezdu maximální točivý moment 240 N.m.

Seat e-Scooter má dosahovat nejvyšší rychlosti 100 km/h a z 0 na 50 km/h akcelerovat za 3,8 s. Podle zkušební metodiky WMTC činí dojezd na jedno nabití akumulátorů 115 kilometrů. Sada akumulátorů je vyjímatelná pro snadné nabíjení v domácnostech nebo na veřejných nabíjecích stanicích. Podle předběžných údajů mají být provozní náklady zhruba 0,70 eura na 100 kilometrů.

Video se připravuje ...

Koncepční elektrického skútru chce vedle svého pohonného systému zaujmout i atraktivním designem a praktickými přednostmi, z nichž Seat vyzdvihuje prostor pod sedlem pro uložení dvou přileb a moderní konektivitu. Uživatelé budou moci sledovat stav nabití akumulátorů nebo polohu skútru prostřednictvím aplikace na mobilním telefonu.

Seat e-Scooter se má z konceptu v sériový model proměnit již v roce 2020, kdy bude uveden na trh a nabízen jak soukromým uživatelům, tak i provozovatelům služeb sdílení vozidel. Seat uzavřel smlouvu o spolupráci s barcelonským výrobcem skútrů Silence a ten bude tuto elektrickou novinku vyrábět ve svém závodě Molins de Rei, na půl cesty mezi Barcelonou a Martorellem.

Seat vedle konceptu e-Scooter představil i koncept nové nové generace elektrické koloběžky e-Kickscooter. Ta má dojezd až 65 km, dva nezávislé brzdové systémy a výrazně vyšší kapacitu akumulátoru, 551 Wh. Aktuální verze koloběžky Seat eXS, představené v roce 2018, bylo prodáno již více než 10.000 kusů.

Smart City Expo World Congress pak Seat využil i k představení iniciativy DGT 3.0. Jedná se o pilotní projekt ve spolupráci se španělským úřadem pro dopravu, který umožní automobilům komunikovat se semafory a dálničními informačními tabulemi v reálném čase. Hlavním cílem je zvýšit plynulost a bezpečnost silniční dopravy, a zpříjemnit tak motoristům cestování automobilem.

Zdroj: Seat

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme