Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat Toledo: 70 fotek a nové video

Aleš Dragoun
Diskuze (22)
Seat se svým stěžejním modelem Toledo nezahálí a servíruje nám nové video.

Podobu Toleda vlastně známe již od březnové Ženevy, byť tehdy se jednalo ještě o koncept. Navíc dobře víme, že je dvojčetem Škody Rapid. Oba vozy sdílí mechanické skupiny, interiér a také karoserii, liší se pouze přední a zadní částí. Ty u Seatu jsou oblejší, stylistické úpravy probíhaly pod vedením současného šéfa Alejandra Mesonero-Romanose.

Uvnitř má každé z dvojčat jiný volant, přístroje a čalounění. U Toleda se vlastně jedná o reinkarnaci první, velmi úspěšné generace. Ta sice byla postavena na platformě Golfu II, ale nabízela notný „kus auta navíc“.

Pod kapotou najdeme výhradně čtyřválcové turbomotory. Základním zážehovým agregátem je 1,2 TSI s výkonem 63 kW (86 k), výkonnější varianta nabídne 77 kW (105 k). Špičku představuje 1,4 TSI s 90 kW (122 k) a možností sedmistupňové převodovky DSG místo standardního šestistupňového manuálu. K turbodieselu 1,6 TDI/77 kW se během příštího roku přidá i slabší verze s 66 kW (90 k).

Toledo se tedy ve čtvrtém vydání vrátilo ke kořenům. Stejně jako u Rapidu se jedná o liftback. Auto je 4480 mm dlouhé. Platforma má rozvor 2602 mm, Seat neopomíná zdůraznit, že je to o 80 mm více než v případě Toleda II. Ke třetí nepovedené a obchodně neúspěšné generaci ve stylu MPV se Španělé nějak nehlásí, ale ono není divu. Byť ze své historie ji nevymažou. Zavazadelník 550 l se dá rozšířit sklopením zadních sedadel až na 1490 l, základní modely budou mít ovšem lavici pevnou, alespoň na některých trzích.

Toledo se světu představí oficiálně až v Paříži. Prvním trhem, kam se dostane, bude v říjnu domácí Španělsko, v polovině listopadu bude následovat sousední Portugalsko. Ostatní evropské státy si musí počkat na začátek příštího roku.

Aleš Dragoun
Diskuze (22)
Avatar - nalimer
7. 9. 2012 09:46
Re: toledo = krajsi rapid
Správna pripomienka. Správny pohľad na Toledo by mal byť, že ide o väčšiu Cordobu. A tam má byť aj cieľová skupina - osloviť majiteľov Cordob, Fabii sedan a bývalych majiteľov starého Toleda a starých Octavií.
6. 9. 2012 21:57
Re: Se.e-li tě Ropid, kup si Škodu Rapid
Novy rapid je taky supersport pro masy! [odkaz]
6. 9. 2012 21:54
Re: DYT JE TO JEDNO
Rapid vznikl u skody.
6. 9. 2012 20:04
DYT JE TO JEDNO
Byl jsem ve spanelsku a videl Seat, ktery je stejny jako CitiGo. Prislo mi ze vidim citigo, ale znak byl od Seatu. Proste Rapid, Citigo... vsechno to vytvoril VW a dal to Skode a Seatu. Redaktori tu nad Skodou slintaji uz pul roku, ostatni jen zmini :).
Proste o nicem.
Avatar - PeterLuk
6. 9. 2012 19:58
Malé Audi?
Wow, vyzerá celkom pekne, dovolil by som sa povedať že ešte lepšie a luxusnejšie Exeo, malé Audi. Teda až na interiér, ten sa mi niak extra nepáči, tiež dúfam, že má lepšie plasty ako Rapid, vyššie cena by nevadila. Každopádne, veľakrát mi kvalita interiéru alebo dizajn naživo nevadí, aj keď sa mi z obrázkov alebo ani naživo nepáči (prípad Grand Vitary) alebo naopak (Duster). ;-)