Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sedm automobilek chce utnout dominanci Tesly. Postaví 30 tisíc nabíječek

Matyáš Kunst
Diskuze (0)

Sedm velkých automobilových výrobců se spojilo, aby vytvořilo alternativu k nabíjecí infrastruktuře Tesly. Napříč Severní Amerikou bude postaveno dalších 30 tisíc stanic. 

Tesla je jedním z největších poskytovatelů nabíjecích stanic pro elektromobily ve Spojených státech, jejichž počet se v současné době pohybuje okolo 30 tisíc. Odpovědí na tento úspěch má být nově vznikající společnost, která se těší podpory sedmi velkých automobilek - General Motors, Hyundai, Kia, Honda, BMW, Mercedes-Benz a Stellantis.

Zatím nepojmenovaný podnik má na území Severní Ameriky postavit celkem 30 tisíc výkonných dobíjecích stanic ve snaze přimět zákazníky k přechodu od vozů se spalovacím motorem k elektromobilům. Podle průzkumu agentury AP je právě nedostatečná infrastruktura jedním z hlavních důvodů, proč o alternativním pohonu neuvažuje více zákazníků. Navrhovaná síť počítá s konektorem North American Standard společnosti Tesla i Combined Charging System, kterou používají ostatní výrobci elektromobilů.

Společnost vznikla poté, co americká vláda oznámila poskytnutí federálních dotací ve výši 7,5 miliard dolarů (163 miliard korun) na pomoc budování nabíjecí infrastruktury po celé zemi. Očekává se, že podnik bude čelit kontrole ze strany ministerstva spravedlnosti a Federální obchodní komise kvůli antimonopolním opatřením Spojených států, které mají za cíl zachovat spravedlivou hospodářskou soutěž.

Video se připravuje ...

Matyáš Kunst
Diskuze (0)

Doporučujeme