Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche ukazuje luxusní způsob nabíjení na cestách. Navíc bez příplatku

Ondřej Mára
Diskuze (113)

Nová Porsche Charging Lounge nabízí snad vše, co si můžete při nabíjení na dlouhé trase přát.

Nabíjení elektromobilů v současnosti není zrovna nejúchvatnější zážitek. Celá řada nabíječek totiž stojí stranou na parkovištích, kolem kterých chybí zázemí. Navíc většinou nejsou kryté, takže manipulace s nabíjecím kabelem znamená zmoknutí. Po večerech je také obtížné najít obchod, kde by se dalo něco koupit, případně si odskočit.

Německé prémiové automobilky se však snaží ukázat, že nabíjet na dlouhých cestách se dá i pohodlně a stylově. Svůj luxusní nabíjecí „salonek“ koncem roku 2022 otevřela značka Audi, nyní se k ní přidává i značka Porsche. A svůj první Charging Lounge pojala opravdu stylově.

Video se připravuje ...

Zařízení otevřené poblíž německého města Bingen nad Rýnem na první pohled připomíná čerpací stanici. Pod střechou, která je pokryta solárními panely, je však umístěno šest rychlonabíjecích stojanů s maximálním výkonem 300 kW a čtyři pro pomalé nabíjení s výkonem 22 kW. Energie by přitom měla pocházet z certifikovaných obnovitelných zdrojů.

Značka Porsche se navíc pochlubila, že působivé výkony nabíječek nemusí být finální a v budoucnu by mohly nabídnout ještě vyšší výkon pro rychlonabíjení stejnosměrným proudem. Ostatně značka měla v minulosti prohlásit, že v budoucnu by mohla nabízet nabíjení při výkonu až 400 kW.

Všechny stojany jsou tedy kryté a dostupné 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Kromě toho je ale součástí nabíječky i salonek, kde si posádky vozů mohou na dlouhé cestě odpočinout. O budově toho sice mnoho nevíme, měla by však být vybavena světlem, které se automaticky tlumí, pokud nikdo není uvnitř. Tepelné čerpadlo by pak mělo zajišťovat vždy příjemnou teplotu.

V samotné budově by mělo být umístěno moderní sociální zařízení a několik automatů s nealkoholickými nápoji a občerstvením. Salonek by měl dále nabízet WiFi připojení, „analogová i digitální“ média nebo chytré zrcadlo, které může být využito například ke cvičení.

Jak se dostat do salonku 

K přístupu na speciální nabíječku a do salonku je potřeba profil Porsche ID, který musí být spojen s automobilem. Automobilka se snaží celý proces identifikace usnadnit systémem rozpoznávání registračních značek, majitelé vozů však mohou využít i přístup přes svou Porsche Charging kartičku nebo přes QR kód z aplikace MyPorsche.

Navzdory působivému zázemí si přitom automobilka nebude účtovat nic navíc. Cena nabíjení by se měla pohybovat kolem 33 centů za dodanou kWh, což by mělo odpovídat nejlevnějším rychlonabíjecím stanicím v síti Porsche.

Porsche Charging Lounge poblíž Bingenu je prvním projektem svého druhu, společnost ale plánuje otevřít další podobné prémiové nabíječky v Rakousku, Německu a Švýcarsku. Předseda představenstva značky Oliver Blume pak věří, že i tyto prémiové nabíječky pomohou značce dosáhnout jejích cílů v oblasti elektrifikace, tedy prodávat do roku 2030 přes 80 % aut s elektrickým pohonem.

Video se připravuje ...

Ondřej Mára
Diskuze (113)

Doporučujeme

30. 7. 2023 22:00
Re: nic nového, Tesla má takové lounge roky
Co se mi na EV lidech líbí je ten pohled na svět: jakoukoliv nevýhodu vidí jako výhodu. To jim fakt závidím. Musíš stát? Nevadí, vykoupeš se, zalezeš si na lezecké stěně, dáš si kávičku u Humpolce.
30. 7. 2023 10:25
Re: nic nového, Tesla má takové lounge roky
...elektromobilisté si každou cestu užívají...na výborných kávičkách u Humpolce.

A šťastlivci, co mají ePorsche, se mohou převléknout ze saka do sportovního, vylézt horolezeckou stěnu, jít se osprchovat, převléknout se do plavek a skočit si do bazénu zaplavat, jít se osprchovat, obléknout si sako a zajít si na oběd, potom odvázat děti od sloupu a je to - má nabito může jet dál, klidně i 300 km.
30. 7. 2023 08:27
Re: nic nového, Tesla má takové lounge roky
Ano, elektromobiliste si kazdou cestu uzivaji.

Narozdil od ridicu hlucnych dieselovych dodavak, kteri musi...
29. 7. 2023 22:36
Re: Ta elektrodebilita je tak úžasná a bezpečná věc...
v době vynálezu bleskosvodu byl Diviš obviněn, že blesky přitahuje, takže podobní borci jsou v celé historii......
29. 7. 2023 22:35
Re: Tomu říkám luxusní způsob bezemisni dopravy
a na rozdíl od olítaného TDI kde po 500 tis bude výkon a krouťák výrazně jinde bude BEV pořád na stejném výkonu