Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Senior za volantem nemusí být hrozba. Stačí, když dodrží tyto zásady

Jan Faltýsek
Diskuze (3)

Kdy a kde podstoupit lékařskou prohlídku jako senior řidič? Potvrzení o zdravotní způsobilosti je klíčové pro bezpečné řízení vozidla. Navíc se dozvíte o kurzech řízení pro seniory. Vybereme to správné auto a připravíme na bezpečné cestování.

Věk s sebou přináší omezení, jako je rychlejší nástup únavy, horší prostorové vnímání a pomalejší reakce. Důležité je znát své limity, mít o svém zdravotním stavu přehled a přizpůsobit podle toho své řízení. Povinností jsou potom povinné prohlídky.

Kdy na lékařskou prohlídku seniorů

  • Na první povinnou lékařskou prohlídku musí řidič senior v 65 letech
  • Na následující v 68 letech
  • A dále každé dva roky (tedy v 70, 72, 74, 76 letech atd.)
  • Profesionální řidiči musí na 1. prohlídku již v 50 letech

Přesné datum lékařské prohlídky je dáno narozeninami. V den dovršení 65 let tedy musíte podstoupit lékařskou prohlídku, jinak nesmíte řídit.

Pokud by některý senior tento zákon ignoroval a řídil dále bez platné lékařské prohlídky, vystavuje se tak odebrání řidičského průkazu. Tato pravidla platí stejně už od roku 2013.

Potvrzení o zdravotní způsobilosti

Cílem lékařské prohlídky je získat potvrzený dokument, potvrzení o zdravotní způsobilosti a schopnosti řídit motorové vozidlo. Vzor můžete stáhnout tady, ale formulář má připravený většina praktických lékařů.

Tento dokument by měl mít každý senior u sebe, pokud chce řídit. Samozřejmě nezapomenout ani na řidičák, malý technický průkaz a zelenou kartu (ta dnes stačí i jako obrázek v mobilu).

Video se připravuje ...

Plánování bezpečné cesty

Nejen senioři by měli před každou cestou zvážit její obtížnost, přestávky a dopravní omezení. Vyhněte se dopravní špičce, která bývá v ranních a odpoledních časech. Problematické bývají rovněž pátky a neděle podvečer. Místo dálnice zvažte cestu po okresce, kde je tempo volnější.

Nezapomeňte dodržovat pitný režim a vzít si potřebné léky. Snažte se dostat do interiéru co nejvíc čerstvého vzduchu, ať už okny nebo ventilací. Mějte při ruce důležitá telefonní čísla (pojišťovna, rodinní příslušnici apod.).

Kurzy pro seniory

Řízení se sice nezapomíná, ale je třeba si ho pravidelně připomínat, nejen o svátcích. Kurzy řízení pro seniory jsou výbornou možností, jak zlepšit dovednosti a sebejistotu při řízení a zároveň si udržet bezpečnost na silnicích. Často se konají ve spolupráci s autoškolami a dalšími dopravními organizacemi. Doporučujeme například kurz Jedu s dobou.

Vyberte to správné auto

Když starší lidé vybírají auto, obvykle hledají nějaké levnější, které zároveň poskytuje pohodlí, ať už v podobě snadného nastupování nebo komfortního cestování. Další vyhledávané vlastnosti jsou potom spolehlivost, jednoduchost a spíše benzinový motor, protože je vhodnější na kratší trasy.

Z uvedených důvodů si senioři oblíbili menší SUV, neboli crossovery. Vyšší posaz a snadné nastupování nabízí také některé prakticky řešené hatchbacky. Zde je náš výběr:

Příklady nových aut vhodných pro seniory: Dacia Sandero Stepway, Hyundai Bayon, MG ZS, Kia Stonic, Opel Crossland, Suzuki S-Cross, Subaru XV, Toyota Proace City Verso, Volvo XC60.

Příklady ojetin vhodných pro seniory: Honda Jazz, Toyota Yaris, Škoda Yeti, Renault Captur, Hyundai Kona, Opel Mokka (vyrábí se do teď), Opel Meriva, Volvo XC60 (1. generace).

Nebojte se automatu, hybridu ani elektromobilu

Spousta důchodců se bojí nových technologií, protože je zkrátka neznají. Zejména pokud jde o auta, kde si nepřejí být ničím rozptylováni ani zápasit se složitostmi (stejně jako my). Moderní infotainmenty nabízející mnoho funkcí tak většinou nevyužijí.

Čeho se však senioři často obávají zbytečně, jsou automatické převodovky a auta s hybridním i čistě elektrickým pohonem. Ty ve srovnání s manuální převodovkou jezdí plynuleji, rychleji reagují a nemohou zhasnout při rozjezdu. Pouze v případě elektromobilů je třeba zvážit dostupnost a obsluhu nabíjecích stanic.

Povinná a doporučená výbava

Na závěr neuškodí připomenout, co vše musí být aktuálně v autě v rámci povinné výbavy, samozřejmě kromě výše zmíněného potvrzení o zdravotní způsobilosti, řidičáku a zelené karty (která stačí v mobilu).

Povinná výbava auta:

  • Autolékárnička
  • Výstražný trojúhelník
  • Reflexní vesta pro řidiče
  • Sada pro opravu pneumatiky nebo rezervní kolo

Doporučená výbava auta:

  • Formulář záznamu o dopravní nehodě
  • Reflexní vesta pro každého pasažéra
  • Hasicí přístroj
  • Náhradní žárovky a pojistky
  • Tažné lano
  • Svítilna a nůž
  • Smetáček a škrabka na led
  • Pitná voda
  • Náhradní balení motorového oleje
Jan Faltýsek
Diskuze (3)
27. 5. 2023 16:08
Re: A nestydite se...?
Dobrý den, článek jsem psal s nejlepším svědomím. Mrzí mě, zda to vyznělo jinak. Je zde uvedeno 20 aut, z toho čínské výroby je jedno a není vůbec špatné. Elektroauta se občasným řidičům řídí skvěle hlavně po městě, protože skvěle reagují, problémy s nabíjením v článku zmiňuji. Nikomu nic nenutím a žádná strana nás neplatí. Preference uvedené v článku jsou společné pro většinu seniorů a mnohé testovačky jsem nechal vyzkoušet své prarodiče.
27. 5. 2023 14:27
Re: A nestydite se...?
Pam Faltýsek sežral všechnu moudrost. Kde bere tu drzost, něco doporučovat řidičům seniorům? Ten článek vyznívá v tom duchu, že starší řidiči jsou nesvéprávní :no:
Avatar - Ja Prvni 123
27. 5. 2023 11:00
A nestydite se...?
Doporucovat seniorum cinska auta... a elektro?

Blahopreji. Prave jste se zaradili ke šmejdům.

:-(