Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sériová Toyota na vodík už v roce 2015

David Bureš
Diskuze (5)
První sériová Toyota s vodíkovými palivovými články bude sedan.

Toyota potvrdila, že v roce 2015 uvede na trh automobil s vodíkovými palivovými články. Jisté je, že se tento model bude prodávat ve Spojených státech.

Vývoj sedanu s palivovými články potvrdil Jim Lentz, generální ředitel amerických prodejů Toyoty, během svého proslovu na seminářích managementu automobilek v michiganském Travarse City.

Plány na takový vůz už naznačilo dva roky staré prohlášení vedení Toyoty, kdy tvrdilo, že automobilka přišla na to, jak o 90 % snížit náklady na vozidla s vodíkovými palivovými články. S tím je spojeno i snížení ceny takového automobilu. Toyota prohlašovala, že by „vodíkový“ model mohla prodávat za zhruba 50.000 dolarů (1,02 milionu korun).

Loni pak následoval koncept FCV-R. Tento vůz dlouhý 4,7 metru měl být dle Toyoty schopen na jednu nádrž urazit skoro 700 km.

Lentz neposkytl k „vodíkové“ Toyotě žádné detaily, je však více než pravděpodobné, že bude soupeřit s již prodávanou Hondou FCX Clarity.

Vedle modelu na vodík Toyota počítá i s dalšími ekologickými auty, jak Lentz naznačil. V plánech jsou lehčí konvenční vozy s účinnějšími benzinovými motory a elektromobily. Dále se má rozšířit nabídka hybridů a plug-in hybridů.

Automobilka také vyvíjí „pokročilé“ baterie, které mají nabídnout lepší parametry než dnešní lithium-iontové články.

David Bureš
Diskuze (5)
11. 8. 2012 18:34
Re: super sprava
Lehké elektroauto s kvalitní aerodynamikou (podobně dobrou jako u tohoto GM) neznám ani jedno :-( Všechno jsou to naprosto nechutné krabice.
Avatar - Dylan McKay
10. 8. 2012 21:12
Re: super sprava
:yes:

Po více než 20.000 km s Priusem musím souhlasit.
10. 8. 2012 17:10
Re: super sprava
Pokud budoucnost není v ropě, potom ani ve vodíku - dnes se z ropy vodík průmyslově vyrábí. Levného vodíku bude přebytek až konečně začneme budovat jaderné reaktory 4. generace, do té doby je vodíkové hospodářství čirá utopie.

Co se týká elektromobilů, za naprosto nejdokonalejší považuji starý elektromobil General Motors. Ten kdyby postupně vyvíjeli, mohli jsme už být dnes úplně jinde. Byl lehký, aerodynamický, s velkým dojezdem i s ne moc výkonnými bateriemi. Tak má vypadat elektromobil, ne ty dnešní nesmysly. Stačilo by úplně oprášit jeho plány. Ale ropná lobby řekla ne! a tak všechny sešrotovali a pohřbili v poušti... Smutné.

[odkaz]
Avatar - 3_diamanty
10. 8. 2012 08:59
super sprava
:yes:

uz to tu malo byt davno.... ale aspon ze tak :yes:

buducnost nie je v rope... cim skor sa zacne to riesit tym lepsie, stejne je uz dost neskoro ale predsa :yes:

toyote fandim a aj jej hybridy su momentalne na spici co sa tyka techniky .... toyota pozera do buducnosti a to si zasluzi pochvalu :yes: , ktovie kde by sme dnes boli keby neprisla toyota s lexusom s tymi ich hybridmi... aj vdaka toyote vyzera buducnost aut veselsie a ruzovejsie :yes: