Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shelby Cobra: Nákresy moderní interpretace slavné kobry

David Bureš
Diskuze (5)
Legendární sporťák Shelby Cobra vznikl v roce 1962. Vize jeho moderní verze je ještě agresivnější než originál.

Lehký britský sporťák s americkým motorem Shelby Cobra má mnoho fanoušků, kteří by si přáli jeho moderní interpretaci. Jak by takový moderní automobil mohl vypadat, ukázal americký průmyslový designér Daniel Couttolenc.

Couttolenc zveřejnil svoji vizi hned na několika nákresech. Křivky auta se inspirovaly u předchůdce, jsou však umně převedeny do moderní podoby. Svalnatý styl v několika detailech odkazuje na původní kobru – mimo jiné výfuky vyvedenými na bocích karoserie.

Příď s mohutnou maskou chladiče a úzkými světlomety má zase odkazovat na koncept Ford Evos. Odkaz na tuto automobilku je tu proto, že původní auto mělo pod kapotou vidlicový osmiválec od Fordu.

S originálem by se také velice shodovala cílová skupina zákazníků. Couttolenc tvrdí, že by tato Cobra byla určena pro závodní nadšence.

Určitě nebudeme jedinými, kteří si myslí, že by Cobra byla zajímavým doplňkem modelové palety Fordu. Vždyť by se mohla stát vrcholným modelem značky, nepřímým nástupcem Fordu GT. Konkurence by pak byla jasná, byl by jím další jedovatý had – SRT Viper, který se původní Cobrou inspiroval.

O moderní podobu Cobry se v minulosti pokusil i sám Ford, který v roce 2004 odhalil koncept Shelby Cobra. V jeho útrobách pracoval 6,4litrový desetiválec. Na tomto projektu pracoval i autor originálního vozu, loni zesnulý Carroll Shelby.

Původní Shelby Cobra vycházel z britského sporťáku AC Ace, na vybraných trzích se prodával jako AC Cobra. Kobra se s několika přestávkami vyrábí dodnes, o její výrobu se nyní stará v Německu sídlící společnost AC Cars, která ji kvůli chybějícím právům na používání slavného jména nabízí pod označením MK. Existuje také mnoho replik tohoto vozu.

David Bureš
Diskuze (5)
20. 10. 2013 21:56
Re: Pekný.
A prečo hľadáš retro za každú cenu? Tu to vyzerá šik.
20. 10. 2013 21:16
Re: Pekný.
Až na tie odfláknuté disky! Tie nemajú s retrom absolútne nič. Okrem "S" v strede je to konfekcia kupovaná cez internet. Dizajnér by si to mal zopakovať. ;-)
Avatar - šmoula nešika
20. 10. 2013 21:13
Pěkné, ale...
... když tak čtu názory na nový Viper, docela bych se další legendární velkoobjemové shelbyny bez Shelbyho bál...
20. 10. 2013 20:59
Jo jo
kde jsou ty doby kdy se mohl Caroll Shelby kouknout po světě a všimnout si v Britanii pěkného roadsteru který přímo volal po velké V8. Dnes už ani nejsou auta s takovou duší, na druhé straně člověka hřeje pocit že alespoň ve státech ještě ty velké šťavnaté V8 existují.
20. 10. 2013 19:46
Pekný.
Mne tentoraz až tak agresívny nepríde. Ale rozhodne je pekný a hrdo odkazuje na slávny originál.