Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shelby GTE jako mírnější GT350 Mustang (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Shelby American během akce Mustang Club of America pořádané na Indianapolis Motor Speedway odhalila Shelby GTE pro modelový rok 2017.

Ford Mustang je v současnosti nejen na severoamerickém trhu nabízen v široké řadě verzí se čtyřválcovými, šestiválcovými a osmiválcovými motory.

Vrcholem nabídky jsou aktuálně provedení Shelby GT350, resp. Shelby GT350R a právě mezi ně a zbývající verze míří nový Shelby GTE, jenž vyhází ze standardního modelu Mustang GT s osmiválce a případně i vozů s přeplňovaným čtyřválcem EcoBoost.

Shelby GTE se od ostatních zástupců modelové řady Mustang odlišuje díky sadě aerodynamických doplňků v podobě splitteru z uhlíkových vláken pod přídí, nástavců prahů, difuzoru a spoileru na víku zavazadlového prostoru. K úpravám exteriéru pak patří i nová maska chladiče a kapota motoru se zvýšenou střední části a výdechy spolu s typickými podélnými pruhy zdobícími karoserii od přídě až po záď.

Vedle atraktivnějšího zevnějšku se může GTE pochlubit i novým naladěním podvozku s tužšími pružinami a novými stabilizátory. Kontakt s vozovkou zajišťují 19palcová kola z nabídky Ford Performance, z níž může pocházet i výkonnější brzdový systém, který je dodáván na přání.

Shelby American věnuje pozornost i pohonným jednotkám. Výchozí motorizací pro GTE je pětilitrový osmiválec verze GT, který standardně disponuje výkonem 320 kW (435 k) a zde je naladěn na 335 kW (456 k). Případně si zákazníci mohou objednat i provedení s přeplňovaným čtyřválcem Ecoboost, u nějž je výkon zvýšen ze sériových 228 kW (310 k) na 246 kW (335 k).

Zájemci o Shelby GTE si vedle osmiválce a čtyřválce mohou vybírat i mezi kupé a kabrioletem. Navíc má Shelby American pro tento model připravenu širokou nabídku další úprav od sad dílů z uhlíkových vláken až po čalounění kůží Katzkin.

Cena paketu GTE pro osmiválcové kupé GT je stanovena na 17.999 amerických dolarů (zhruba 440.000 Kč). V současnosti má být Shelby GTE nabízen výhradně ve Spojených státech amerických a Kanadě, ale Shelby American plánuje jeho prodej i mimo severoamerický trh.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - CHerokee
10. 9. 2016 19:11
vztahy
Až na to, že tento vůz nepatří do nějaké "mezi. GT350 prodává Ford. Mají licenci na použití názvu. Jde o tovární vůz. Shelby American pak dělá celou řadu modelů - Shelby GT, Shelby GT-H, GTE až po šílený Shelby Terlingua a samo některé starší vozy.