Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shelby představuje nový F-150 Raptor, nabízí stylovější vzhled a 532 koní

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Raptor v podání Shelby nabízí ještě výraznější vzhled i větší porci koní, stále však zaboduje i v náročnějším terénu.

Americký trh s pick-upy nabízí řešení téměř pro každého zákazníka, což skvěle ukazuje i společnost Shelby s úpravami modelu F-150. Pokud totiž toužíte po silničním monstru s neobvyklým vzhledem a korbou, nabídne vám F-150 Super Snake s výkonem přes 775 koní. Pokud ale nechcete přijít o požitek z jízdy v terénu, můžete se rozhodnout pro nový Shelby F-150 Raptor.

Rozdíl oproti klasickému Fordu F-150 Raptor přitom hned na první pohled prozradí nová maska, která vyměnila nápis Ford za Shelby. Nové jsou také přední a zadní pevnostní nárazníky, přívody vzduchu na kapotě nebo přídavná světla. Vzadu na korbě je pak nový rám s dvojicí náhradních kol.

Jde přitom o pořádné rezervy, neboť Shelby Raptor stojí na 18“ kolech obutých do 37“ terénních pneumatik BFGoodrich KM3. Podvozek byl navíc zvednutý pomocí kitu od BDS Suspension, nastupování do kapoty ale usnadní elektricky výklopný schůdek. Pod prahy zdobenými grafikou Shelby je navíc ochranný rám.

Úpravy interiéru jsou spíše skromnější, přesto zaujmou například sedačky s prošívanými nápisy Shelby Raptor Baja, karbonové dekory, speciální koberečky nebo ozdobné pedály. V kabině každého vozu je navíc plaketa se sériovým číslem.

Asi to nejzajímavější se ale ukrývá pod kapotou, kde je 3,5litrový twin-turbo přeplňovaný vidlicový šestiválec EcoBoost. Ten dostal nový systém sání, vysokoprůtokový filtr, vylepšený intercooler, nový tepelný štít a byl také nově naladěn.

Shelby F-150 Raptor tak nabízí nejvyšší výkon 391 kW (532 k) a 826 Nm točivého momentu, což už je celkem solidní skok oproti sériovému Fordu F-150 Raptor s výkonem 336 kW (456 k) a nejvyšším točivým momentem 691 Nm.

Citelně ale poposkočila také cenovka, která oproti standardnímu Fordu F-150 Raptor povyrostla z 65.379 dolarů (cca 1,4 milionu korun) na 124.820 dolarů, tedy cca 2,7 milionu korun. Shelby Raptor navíc bude dostupný jen v omezeném množství, přesná čísla ale neznáme.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

25. 1. 2022 21:33
Re: Supr!!
Aj mne sa paci, ale pri terajsich cenach benzinu u nas, by som asi plakal v kute...
Avatar - MS-sport
25. 1. 2022 18:53
Supr!!
:-) :yes: