Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shell, Exxon a další ropné společnosti vykazují rekordní zisky

Filip Melich Jakub Švec
Diskuze (3)

Zatímco běžný zákazník se potýká se zdražováním nejen na čerpacích stanicích, ale i v obchodech, ropné společnosti vykazují rekordní zisky.

Začátkem léta americký prezident Joe Biden prohlásil, že nadnárodní korporace ExxonMobil, která se mimo jiné zabývá těžbou ropy a výrobou petrochemických výrobků, letos vydělává víc než sám bůh. A měl pravdu. Jen za druhé čtvrtletí letošního roku Exxon vykázal bezprecedentní zisk ve výši 17,85 miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba 429 miliard korun.

Americká společnost Chevron, která podniká ve všech oblastech spojených s ropou, zemním plynem a geotermální energií, na tom není o moc hůře. Za stejné období letošního roku totiž vykázala zisk v rekordní výši 11,62 miliard dolarů, tedy přes 279 miliard korun. Podobně je na tom také britsko-nizozemská ropná společnost Shell, která za druhé čtvrtletí letošního roku vykázala zisk 11.5 miliard dolarů (téměř 277 miliard korun), což je ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce více než dvojnásobek. Zároveň jde o překonání předchozího rekordního zisku 9,1 miliard dolarů (219 miliard korun), který Shell vykázal v prvním čtvrtletí letošního roku.

O těchto skutečnostech informovala nezávislá organizace Associated Press. Vysoké ceny pohonných hmot neovlivňují zákazníky jen u čerpacích stanic, ale promítají se také do cen energií a v podstatě veškerého zboží. Na druhou stranu ze zvýšení cen momentálně profitují investoři ropných společností a vedení energetických společností, které zjednodušeně řečeno dostává podíl ze zisků.

Šéf společnosti ExxonMobil se sídlem v Texasu, Darren Woods, připisuje úspěch společnosti investicím do ropných a plynových polí v Guyaně a oblasti Permian Basin, stejně jako investicím do zkapalněného zemního plynu (LNG), po kterém je celosvětově velká poptávka. Společnost Exon chce Evropě pomoci s energetickou krizí a potenciál vidí ve frakování nebo netradičních plynech v Německu.

Woods se dále nechal slyšet, že Exxon zvýší dodávky LNG do Evropy. V roce 2024 má být do provozu uveden exportní terminál Golden Pass v texaském Port Artur, který umožní zvýšit objem vývozu LNG o 20 procent. „Zpřístupnění dalších dodávek LNG pomůže Evropě částečně nahradit plyn z Ruska, což je další skutečně rozhodující krok k diverzifikaci dodávek pro Evropu,“ řekl Woods.

Klimatologové na druhou stranu varují, že rozšíření infrastruktury fosilních paliv jen zhorší katastrofy způsobované změnou klimatu.

Video se připravuje ...

Filip Melich Jakub Švec
Diskuze (3)

Doporučujeme

7. 8. 2022 19:50
Re: Jak vidno
Preto ju stále živia. Zelenský sa napakuje (čo na tom, že padne polovica Ukrajincov), a niekto iný ešte viac. Holt biznis je biznis.
6. 8. 2022 17:35
Jak vidno
Někomu ta válka svědčí.
Avatar - Jenik3
6. 8. 2022 01:29
acz financni poradce
To zni temer jako doporuceni na investici do akcii tezaru. Vysoka ziskovost=potencial pro dividendu.