Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shell propustí přes desetinu zaměstnanců. Mění strategii podnikání

ČTK
Diskuze (4)

Reorganizací chce energetická společnost od roku 2022 ušetřit  dvě až 2,5 miliardy dolarů ročně (až 57,9 miliardy Kč).

Britsko-nizozemská energetická společnost Royal Dutch Shell se chystá po celém světě zrušit až 9000 pracovních míst, což je více než deset procent její pracovní síly. Firmu k tomu nutí odklon od fosilních paliv a s tím související změna strategie v podnikání. Pracovní místa hodlá firma zrušit do konce roku 2022, plán počítá s 1500 odchody po dohodě. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Na konci loňského roku měl podnik zhruba 83.000 zaměstnanců. Reorganizací chce od roku 2022 ušetřit ročně dvě až 2,5 miliardy dolarů (až 57,9 miliardy Kč).

Od začátku pandemie nemoci covid-19 se firma kvůli propadu poptávky po palivech potýká s poklesem zisku. V prvním pololetí jí čistý zisk meziročně klesl o 46 procent na 2,9 bilionu dolarů, ve druhém čtvrtletí o 82 procent na 638 milionů dolarů. Před pěti měsíci firma poprvé od druhé světové války rozhodla o snížení dividendy.

„Museli jsme jednat rychle a rozhodně. Učinili jsme rázná finanční rozhodnutí, včetně snížení dividendy, abychom byli odolnější,“ konstatoval šéf podniku Ben van Beurden.

Zopakoval, že podnik má v úmyslu stát se nejpozději do roku 2050 energetickou společností s nulovými emisemi. To znamená, že bude prodávat jiné typy produktů.

„V roce 2050 budeme mít v energetickém mixu nějakou ropu a zemní plyn, ale převážně v něm bude elektřina a biopaliva - oboje s nízkými emisemi uhlíku. Dále vodík a celá řada jiných řešení,“ řekl van Beurden.

ČTK
Diskuze (4)

Doporučujeme

26. 8. 2022 11:06
Re: Podnikání
No, nevím jestli je úplně moudré si v dnešní době zakládat podnikání. Asi ale záleží na tom, v jakém oboru. Mám ale několik kamarádů podnikatelů a všichni se teď chystají propouštět, protože tuto současnou krizi prostě přestávají zvládat. Některé z nich dokonce čeká i likvidace s.r.o. viz https://www.konecpodnikani.cz Je to hrozná škoda.
27. 3. 2021 13:12
Podnikání
No, to že už i takovéto veliké firmy propouštějí by měl být dostatečně veliký impuls na to si založit nějaké to podnikání vlastní ne? :) Já jsem třeba tak učinil a je asi nejlepším pocitem býti svobodný a nemyslet na žádné autority nad vámi... Doporučuji nějaké služby, které jsou na pravidelnější bázi... K tomu pak můžete rovnou využít i rezervační systém - https://www.sdiary.cz , který používám i já :)
Avatar - JirkaVejrazka
1. 10. 2020 10:01
Re: Zisk
To jen redaktor nevi, ze americky "bilion" se do cestiny preklada jako "miliarda"...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bilion
1. 10. 2020 08:40
Zisk
Máte tam chybu. Společnost určitě neměla v prvním čtvrtletí zisk 2,9 bilionu dolarů. To je přes 40 ročních rozpočtů našeho státu.