Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Silničář si posvítil na ceny paliv. Šroubuje je energetická krize, nebo nenasytní pumpaři?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)

Ceny pohonných hmot jsou jedním z nejpikantnějších motoristických témat tohoto roku. V jeho závěru se mu věnuje i nová epizoda Silničáře.

Redaktor Světa motorů Petr Slováček vám v nejnovějším díle pořadu Silničář nastíní všechny důležité informace týkající se ceny paliv. Nejen napříč sociálními sítěmi se hodně řeší jejich cena. Lidé se hádají, zdali za zdražováním stojí energetická krize, válečný konflikt na Ukrajině, ale jestli situace tu a tam nevyužijí i nenasytní pumpaři.

Problematika cen pohonných hmot je však mnohem sofistikovanější. Ale nebudeme předbíhat, všechno důležité se dozvíte v nové epizodě Silničáře výše. A klidně nám poté dejte v komentářích vědět, ke které z výše zmíněných variant se přikláníte vy.

Video se připravuje ...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)

Doporučujeme

16. 12. 2022 18:21
Re: Úsměvné.
nediv se, kdyz predchozi vlada trestne stihanyho StBaka razila podporu velkych agrokoncernu a maly zemedelce brala u huby
takze to dopadlo tak jak to dopadnout muselo - ti velci si rozdelili trh a ted si diktuji ceny, a to vcetne trestne stihanyho StBaka
jedina cesta jak z toho ven je snizit podporu tem velkejm a zvysit tem malejm malej a vytvorit trh lokalnich producentu, kteri si budou konkurovat, cimz, za velkyho kvikotu velkejch agrokoncernu, pujdou ceny dolu
Avatar - Barrichello
15. 12. 2022 10:25
Re: Úsměvné.
tak tak, za vysokýmicenami, hlavně těmi trvajícími někdy od května do září mohly jenom marže rafinerek. marže benzínek jsou jasné, karteláci maj pravidelně v Praze oproti ONO cca 3-4 Kč, mimo Prahu si dovolí max 2,50 - tam by to za to neprodali a těch levnějších pump tam bývá víc.

Současné 34 Kč za N95 není zázračné, ale na ty další ceny celkem slušné. LPG 16,70 a někde se dá i těsně pod 16.

Jinak to samé je to s potravinami, kdy světové ceny klesly, náklady na paliva klesky a místní agropodniky a výrobci a dovozci si mastí kapsy.
Avatar - Mokrous
14. 12. 2022 13:50
Úsměvné.
Takové hezké vtipné historické okénko opakující známá fakta i zbytečnosti...

Akorát nějak pomíjí současnou a nedávnou situaci, kdy se zpracovával Ural, ale fakturoval Brent a kdy si rafinérky zvedly marži klidně ze 3 USD za barel na 30. A pumpaři marži z 1,50 na 8, nebo 9 Kč. A ani distributoři nezaháleli. Klasické zneužití situace, stejně jako kartel rejdařů po vypuknutí covid hysterie. Ze dne na den cena za kontejner o 1000% vyšší a nazdar. Důvod? No můžeme, tak to udělám. Jinej není.