Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Skandál Volkswagenu? Podváděl prý při měření emisí, hrozí mu pokuta přes 430 miliard korun!

Michal Fokt
Diskuze (564)
Volkswagen montoval do svých vozů pro USA zařízení, umožňující v případě potřeby ovlivnit skutečné množství vypouštěných emisí. Hrozí mu za to astronomická pokuta.

Vzpomínáte si ještě na loňskou aférku koncernu Hyundai, jenž (údajně kvůli rozdílům v metodice měření automobilek Hyundai a Kia a americké agentury EPA) uváděl nepravdivé informace o spotřebě a emisích a dostal dvoumiliardovou pokutu? Tak to byl jen slabý odvárek proti tomu, na co EPA přišla koncernu Volkswagen.

Podle americké Agentury pro ochranu životní prostředí (EPA) Volkswagen montoval do svých vozů Jetta, Beetle, Golf a Audi A3, vyrobených v letech 2009 až 2014 a do Passatu 2014-2015 blíže neurčené zařízení, umožňující skrýt skutečné emise. Dotyčný přístroj, přítomný ve zhruba 500 tisících vozech, dokáže podle tvrzení EPA rozpoznat, kdy je vozidlo testováno na emise a tehdy aktivuje systém pro snížení emisí.

V běžném provozu má být zařízení vypnuté a v tomto režimu mají dotyčné Volkswageny údajně dramaticky vyšší emise, až 40násobně převyšující příslušné normy. EPA nařídila automobilce zařízení ze všech vozů demontovat a oznámila, že firmě hrozí za záměrné obcházení zákonů pokuta až 37 tisíc dolarů za každý upravený vůz. To by mohlo znamenat, že by Volkswagen mohl dostat pokutu převyšující 18 miliard dolarů, tedy více než 430 miliard korun!

Volkswagen uvedl, že s vyšetřovateli EPA spolupracuje, dále ale situaci odmítl komentovat. Pokud se obvinění potvrdí, půjde o pořádný skandál, v případě Hyundaie opravdu mohlo dojít k neúmyslnému zkreslení údajů (jakkoli tomu asi nikdo nevěří), montáž speciálního zařízení se ale asi bude vysvětlovat dost těžko...

Michal Fokt
Diskuze (564)
26. 9. 2015 14:33
Švýcaři zakázali prodej dieselových aut koncernu VW
Švýcaři zakázali prodej dieselových aut koncernu VW, jedná se asi o 180 tisíc neprodaných aut (VW, Škoda, Audi, Seat), nařízení se netýká již prodaných aut, jejich majitelé s nimi mohou dál jezdit (zatím). >:D >:D >:D
24. 9. 2015 15:33
Re: dalo sa čakať
ja ten motor mam, rozhodne se za nej nestydim. neni horsi nebo lepsi nez cokoliv v teto tride od konkurence. to spis ridici avii by se meli stydet, ne? a jinak jeste dovetek k tematu - ze je urednik * a vyvori nesplnitelnou normu, za to fakt automobilka nemuze. ale abych pravdu rekl, automobilka je mi ukradena, chudaci spotrebitele...
Avatar - PepaJ
23. 9. 2015 09:33
Re: diesel
to AUDIRS6 :..jsem si od vcera chytre pockal..a me obavy se naplnily..o ty tve vicevlacove TDI jak ve VW a AUDI maji zda se obdobny problem...ale ono to jiste u toho nezustane..rodina pruseraru se jiste jeste znacne rozsiri...ale pokud to padne jen na VW group..tak to potom¨
budou mit opravdu velky problem..
22. 9. 2015 19:56
Re: dalo sa čakať
Úředníci v USA mají ještě přísnější normy.

A úředníci si přejí, aby normy byly dodržovány, ne obcházeny.

Když VW normy obchází, obzvláště v USA, nemůže se divit následkům.

Kdyby se to stalo v Německu, tak by to určitě prošlo, resp. to prochází :-)

Já tě chápu, ale promiň, za ten skandál nemůžou úředníci, ale VW s jejich morálkou.

Takhle se pomalu největší výrobce aut na světě chovat prostě nemůže!
A akcionáři to dávají jasně najevo.
Já mít ten motor tak se stydím! Je to především obrovská OSTUDA.

Přesně toto je důvod, proč nemám rád VW koncern (kromě chybějící invence, ale to spolu souvisí).
Avatar - PepaJ
22. 9. 2015 16:35
Re: Prekvapenie
Tak dnes to máme oficiálně jedna se minimálně o 11mio u všech motorunz řady .. Takze se jedna i o "nasi" skodofkou. Pruser je to jako hrom..a bude to VW stát hoď ne dlouhe penize..ale hlavně utratí reputaci a mnoho zákazníků..alespoň doufám..proste podvádět se nemá ..a musí za pykat...to že zato mužů kuci a holky s EU a jejich stupidni legislativa je věc už jiná..vsak ono to VW překoná je na to dost veliké..snad se i poučí..doufám!!

A pokud to přispěje je konci dehtaku v osobacich ..taky jediné dobře..dostanou alespoň více místa nové alternativní pohony..jakými jsou hybridy s benzinaky a dle auta jako taková:)