Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda 1203 iV? Známý užitkáč by byl prima retro elektromobilem, prohlédněte si jeho návrh

redakce AUTO.CZ
Diskuze (71)

Dlouhá léta šlo o nedílnou součást tuzemských cest, dnes je setkání se Škodou 1203 malým svátkem. Před dvěma lety oslavila půlstoletí, a kdyby se měla v budoucnu vrátit, pak určitě coby elektromobil.

Pravda, je to hodně odvážná a ničím nepodložená spekulace, přesto by návrat Škody 1203 úplně nereálný nebyl. Automobilky elektrifikují o sto šest a některé se zákazníky snaží přesvědčit nostalgickým retro designem. Honda má malé „éčko“, Volkswagen zase na platformě MEB chystá moderní reinkarnaci ikonického busíku. A protože Škodovka bude elektromobily stavět na shodných základech, proč by se nemohla inspirovat i tu?

Náš grafik Honza se tedy pustil do práce a ukázal, jak by takové auto mohlo vypadat. A protože 1203 vznikla v nespočtu nejrůznějších verzí, připravil rovnou dvě – osobní a užitkovou, obě si můžete prohlédnout v přiložené galerii.

V obou případech je patrná inspirace někdejším designem. Všimnout si můžeme sympatických retro kol (podobná Volkswagen dodnes používá na své obytné Californie) či kulatých světlometů a obdobně tvarované přídě.

Jen připomeňme, že koncept Volkswagen ID. Buzz před třemi lety přijel coby čtyřkolka se dvěma elektromotory o výkonu 275 kW. Mikrobus prý zvládne svištět až 160 km/h. Energie se ukládá do akumulátorů s kapacitou 48 kWh, pro vyšší verze je však připravena kapacita 111 kWh a deklarovaný dojezd až 550 kilometrů na jedno nabití dle WLTP. Obdobnými parametry by mohla disponovat i Škodovka, pokud by tedy měla chuť a příležitost se do takového projektu pustit.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (71)

Doporučujeme

Avatar - Emel
10. 3. 2020 08:23
Re: Mě se to líbí...
Jo, může to být trošku PR, třeba je to během 10 let nebo tak něco. Ale máš tady Zásilkovnu, Office Depot, damejidlo atd... tady, v malém Česku... a třeba by pár EV dodávek užili taky, s parkováním na modrých zónách atd. Nebo i PRE, DP...
Avatar - wakantanka
9. 3. 2020 18:43
Re: Dvanáct-set-troska
Ja si ešte pamätám Latviju. V okrese boli tuším až dve. Netuším ako to jazdilo a ani som sa k tomu bližšie nedostal.
Avatar - JFK
9. 3. 2020 18:23
Re: Zajímavý nápad
A taky tu tvrdíš, jak "víš", že 1203 dostala o mnoho vice než 14 vyjímek z technických parametrů akorát stále jsi nám neodpověděl kolik jich je a které . Nemáš na to koule, přiznat se, jak jsi byl nachytanej při další lži. Máš pouze koule na palce dolu :D :D

Resumé, nevíš vůbec nic, jenom si vymýšlíš a prudíš ty, kteří o tématu něco znají narozdíl od tebe.
9. 3. 2020 18:18
Re: Mě se to líbí...
Môže byť, ale to je len jedna lastovička (aj keď statočne veľká), a tiež podľa mňa netušia ako to dopadne. Koľko takých zákazníkov ešte poznáš? A koľko je automobiliek, čo EV vyvíjajú? A na ako dlho ich výroba 100 tis. áut uspokojí? Koľko z nich by práve Škoda mohla získať? Nie je jediná na trhu, naviac Rivian je hráč, ktorý tu doteraz nebol. Zákazníkov s požiadavkou na diesel prípadne benzín je zatiaľ mnohonásobne viac, to hádam uznáš.