Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric dodala nové trolejbusy pro Pardubice

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Společnost Škoda Electric připravila pro Pardubice pětici trolejbusů nové generace, jimiž jsou vozidla typu 32 Tr.

Škoda Electric předala pardubickému dopravnímu podniku nové trolejbusy v první polovině listopadu roku 2019. Pětice vozidel nové generace ve východočeském městě nahrazuje nejstarší trolejbusy typu Škoda 14 Tr, které se vyráběly od začátku osmdesátých do konce devadesátých let dvacátého století.

Nová generace trolejbusů Škoda Electric, kterou zastupuje typ 32 Tr, vychází ze spolupráce se SOR Libchavy. Tato vozidla stojí na základech nové generace autobusů značky SOR, pod jejichž designem je podepsán doc. Ing. arch. Patrik Kotas.

Tuto novou generaci vozidel nejprve reprezentoval elektrobus s označením NS electric, který měl premiéru na veletrhu užitkových vozidel v Hannoveru v roce 2016. Na podzim roku 2017 byl představen městský autobus NS diesel se stejnými liniemi i konstrukcí karoserie. V roce 2018 pak byl poprvé odhalen sesterský trolejbus, který v současnosti figuruje v nabídce společnosti Škoda Electric v dvounápravovém provedení s označením 32 Tr a jako kloubové vozidlo typu 33 Tr.

Trolejbus 32 Tr má celkovou délku 12.000 mm, šířku 2550 mm a výšku 3370 mm. K pohonu zde slouží asynchronní trakční elektromotor o výkonu 160 kW. Škoda Electric nabízí možnost vybavení trakčními bateriemi pro jízdu mimo trolejové vedení. Ve vybavě nechybí mimo jiné výkonná klimatizace, moderní informační systém pro cestující a USB porty pro dobíjení mobilních zařízení.

S dopravním podnikem v Pardubicích plzeňské strojírny spolupracují dlouhodobě. Škoda Electric předala v roce 2018 dopravnímu podniku v Pardubicích celkem devatenáct nových moderních dvanáctimetrových vozidel typu 30 Tr z. Zakázka pro Pardubice patřila k největším loňským dodávkám v rámci České republiky.

Zdroj: ŠKODA TRANSPORTATION a.s.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme