Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fabia R5 WRC: Škoda chystá limitku se závodními geny i pro běžné silnice!

Stanislav Kolman
Diskuze (61)
Mladoboleslavská automobilka čtyřválcové motory ještě zcela neodepsala. Do Fabie se vrátí, byť jen v rámci limitované edice.

Se čtyřválcovými motory už jsme se v útrobách Škody Fabia pomalu rozloučili. Posledního zástupce rodu v podobě 1.2 TSI nahradil litrový tříválec a nic nenasvědčovalo tomu, že by mladoboleslavští měli v plánu robustnější agregáty v brzké době použít.

Jenže před časem se začalo spekulovat o tom, že automobilka chystá Fabii ve zcela novém provedení. Podrobností však zůstávalo poskrovnu a nevědělo se ani to, zdali půjde o limitku s netradiční technikou, nebo jen designem.

Nyní jsme o něco moudřejší. Podle posledních informací totiž Škodovka chystá Fabii v edici R5 WRC, tedy inspirovanou úspěšným rallyeovým speciálem. Ta má dostat zážehovou čtrnáctistovku TSI s výkonem 125 koní, jež se bude párovat se samočinným ústrojím DSG.

Nasazení motoru je zajímavé i kvůli tomu, že s jeho tvorbou se v dlouhodobém horizontu nepočítá, agregát postupně začne nahrazovat patnáctistovka, kterou Škoda nasadila kupříkladu do Karoqu.

Zatím není známo, kolik takových Fabií chystá Škoda postavit, více informací bychom se však měli dozvědět už příští týden.

Stanislav Kolman
Diskuze (61)
8. 12. 2017 07:01
Re: název
WRC je název šampionátu, nejen specifikace (kde C znamená Car místo Championship). R5 soutěží ve WRC-2, zatímco WRC soutěží ve WRC-1. Mohu jen spekulovat, že to tam dali, aby ji odlišili od skutečného závodního auta (Fabia R5).
7. 12. 2017 19:31
Re: Tak jsem na to klikl
Když se tenhle projekt plánoval, VW ještě Škodu nevlastnil. A Seat tehdy ani nepozicoval jako "sportovnější" značku, pokud vím. Škoda může být ráda, že dostala Octavii. První Toledo bylo liftback, jako později Octavia, další už ne. Design druhé generace byl vlastně pohozený zbytek od Škodovky. Původně byl navržen pro Octavii, ale naší vládě se nelíbil. A protože už měli přípravky pro výrobu, bylo jim líto je odepsat, tak to strčili Seatu. >:-[]
Avatar - Hittman
7. 12. 2017 07:20
Re: Tak nekde se ty 1.4TSI 92 kw musi udat
Pro zbytek světa vyčlenili 10 ks, kdyby se těch deset blbů mimo ČR našlo.. ;-)
Avatar - Beefcake
7. 12. 2017 01:01
wtf ????
Fabia R5 je uzasne auto. Nazivo v akcii, aj na fotkach.
Oni tomu este pridaju WRC a daju brutalnu motorizaciu 1.4TSI/par kW, z ktorej ked zacinala, sa kopec ludi smialo. Predpokladam, ze sucastou ceny bude zbrojny pas, psychotesty a jednodnovy kurz od Kopeckeho.
Pevne verim, ze toto je len nejaka fantazmagoria redakcie. 8-s
Toto si zasluzi psychiatra ovela viac ako nejake reklamy Hyundai.
Avatar - white label
6. 12. 2017 22:54
Re: Tak jsem na to klikl
Výjimky mohou potvrzovat pravidlo, ale obecně si drží cenu hůř, než Škoda/VW.