Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Fabia „WRC“ s dieselovým motorem

Ondřej Láník
Diskuze (54)
Toto WRCčko nepřijíždí ze Škody Motorsport a navíc jej můžete potkat i na běžné silnici. Zlaté české ručičky dělají na severu Čech WRCčka z Fabie RS...

Na letošním ženevském autosalonu představila Škodovka dvě sportovní Fabie. Vedle bílo-zeleného WRCéčka se na podstavci otáčela rudá Fabie RS. Se začátkem letošního léta se pak dostala Fabia RS do prodeje a sportovní WRC si odbylo svou soutěžní premiéru na rally v Německu. Efektní vzhled WRCéčka a atraktivní pohonná jednotka sériového provedení RS se staly inspirací pro úpravu Fabie RS, kterou vám přinášíme na přiložených fotografiích. Toto WRCčko nepřijíždí ze Škody Motorsport a navíc jej můžete potkat i na běžné silnici.

Výsledek je dílem firmy Laminoservis z Dolních Řásnic, nedaleko Liberce. Jedna z prvních Fabií RS se 26.6.2003 dostala do Řásnic, aby za několik týdnů odjela jako civilní WRC. Výkon dieselu zvýšený na 125 kW je jednou z úprav, které nejsou na první pohled vidět. Přestože šířka WRCčka, které vzniká z eresa nedosahuje šířky soutěžního originálu, vypadá úprava velmi věrohodně. Svou zásluhu na tom mají 17 palcová kola Speedline. Nejde tedy o přesnou kopii kabátu Fabie WRC, ale spíše rozvinutí některých agresivních partií ostré Fabie WRC do civilního auta postaveného na bázi eresa.

Základním stavebním materiálem se stal sklolaminát a dále různé plasty (ABS, polyetylen, polypropylen). Vedle pěkného vzhledu hrála podstatnou roli také vysoká odolnost v provozu, protože se upravují prakticky nová vozidla (první mělo najeto 256 km, když jej majitel přivezl k úpravě). V současné době se pracuje již na třetím exempláři. Na fotografiích je vidět Fabie RS v několika stádiích přestavby na design WRC. Postupně vozidlo dostalo nový přední a zadní nárazník, rozšířené přední a zadní blatníky. Krasavec čeká ještě na křídlo, výdechy v kapotě a několik dalších detailů.

V současné době jde o kusovou výrobu na základě individuálních objednávek, ale v případě většího zájmu motoristické veřejnosti je možná malosériová limitovaná výroba dílů z ABS.

Jak se vám toto „WRCčko“ líbí ?

Ondřej Láník
Diskuze (54)