Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Mountiaq představena. Studentský pick-up je velký drsňák pro dobrodružství

David Bureš
Diskuze (18)

Na dalším voze postaveném žáky Středního odborného učiliště strojírenském v Mladé Boleslavi se pracovalo osm měsíců.

Studenti Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto v Mladé Boleslavi mají už několik let možnost v rámci studia si vyzkoušet stavbu skutečného automobilu, v rámci něhož se prakticky učí, co k takovému projektu náleží. Letošním dílem tzv. projektu AZUBI je Škoda Mountiaq, alias pick-up na bázi SUV Kodiaq.

Práce na autě byly zahájeny na podzim 2018 a zabraly více než 2.000 hodin. Výsledkem se stalo hodně působivé auto, které je podle autorů připravené na jízdy za dobrodružstvím. Z toho důvodu je pick-up vybaven celou řadou prvků, které v běžné nabídce mladoboleslavské značky nenajdeme. Mountiqu tak pro perfektní osvětlení za tmy nechybí světelná lišta na střeše, v případě uvíznutí je tu zase naviják.

Video se připravuje ...

V terénu se pak může hodit také ochranný rám, zatímco pod ložnou plochou se ukrývají dodatečné odkládací prostory. Pro zabavení posádky nechybí ani speciální audiosystém tvořený reproduktory o výkonu 300 W a subwoofer o výkonu 2.000 W. Karoserie je pak vyvedena v působivém oranžovém odstínu Sunset. O pohon se stará benzinový čtyřválec 2.0 TSI o výkonu 140 kW.

Samotná realizace Mountiaqu začala v lednu, kdy byl definitivně stanoven jeho design. Karosářské a lakýrnické práce probíhaly současně, aby bylo možné vůz dokončit do května. Začalo se zesílením karoserie výchozího Kodiaqu, následně z auta byla odstraněna střecha a vyrobena zadní stěna pro kabinu řidiče i nová zadní a boční okna. Dále žáci zkrátili a rozšířili dveře a přizpůsobili je nyní celkově širší linii vozu. Kromě toho upravili přední a zadní nárazník pro zdůraznění robustního charakteru.

Koncept je 4999 milimetrů dlouhý, 2005 milimetrů široký a 1710 milimetrů vysoký. Rozvor činí 2788 milimetrů a hmotnost dosahuje 2450 kilogramů. Oproti výchozímu autu se zvyšovala také světlost, a to pomocí 17palcových kol Rockstar II a speciálních pneumatik s obzvláště vysokým terénním vzorkem. Výsledkem toho je světlá výška 290 mm. Díky novým kolům se navíc rozšířil rozchod, a to o 30 mm.

Video se připravuje ...

Na vývoji a výrobě vozu Škody Mountiaq se podílelo celkem 35 žáků (z toho šest dívek) firemního učiliště ze sedmi různých studijních oborů. Při jejich práci je podporovali nejen učitelé odborného výcviku, ale také přímo zaměstnanci automobilky, z oblasti designu, výroby i technického vývoje.

Škoda Mountiaq je v pořadí už šestým studentským vozem žáků Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Prvním byla v roce 2014 dvoumístná verze Škody Citigo, která se jmenovala CitiJet.

David Bureš
Diskuze (18)

Doporučujeme

Avatar - Ozzman
3. 6. 2019 22:53
Ošklivý
Dnes jsme to s Mikesusem potkali u Klokocky, kde ho zrovna sundávali z návěsu... Je to fakt zrůdnost :D sorryjako. Ale viděl jsem ho jet po vlastní ose takže to není maketa :D zlatej Kodiaq Scout..
3. 6. 2019 19:06
A Čundráq, Vandáq, Parťáq...
bude kedy? ;-)
3. 6. 2019 16:34
Drsný jak hladká mouka
Nechci být zlý ale vytvářet nové koncepty aut a prezentovat je jako pomalu národní skvost když to vypadá jak orezana tatra...?! Fakt? Chce se to tvářit jak drsný offroad mezitím co výkon kolísá... Upřímně nevím kam poslední dobou dávají designéři hlavu víceméně mi přijde že do prdele protože mi přijde že pravý offroad a klasický auta vymiraji mezitím co studenti staví náhražky.. Oranžová barva není můj favorit možná v černý by to vypadalo víc k světu ale ruku na srdce kdybych si měl vybrat mezi touhle napodobeninou nebo kvalitním offroadem mám asi jasno a pokud bych chtěl suv tak tohle by to taky nebylo samozřejmě že si najde zákazníky ale upřímně když si nasla i Fabia 1.2htp tak už mě nepřekvapí nic a přijde mi že škodovka už upadá do sraček... Když podotknu ceny a kvalitu s konkurencí.... Za mě mi přijde že je to kycova napodobenina něčeho na co to v žádném případě nemá...... :no: to si radši koupím to ručně dělaný kladívko než sériovou picovinu...
Avatar - Stejsn
3. 6. 2019 15:41
Až na ty LEDky úplně všude
(ve stylu vietnamského stánku) je to celkem gut. :yes:
Avatar - lamal
3. 6. 2019 15:02
Re: Mountiaq?
ked uz tak Kameniaq... je zavality ako balvan a na korbe nejake balvany unesie, takze do pohody...