Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Octavia byla loni nejprodávanějším vozem ve čtyřech zemích Evropy. Překonal ji jediný model

David Bureš
Diskuze (16)

I díky tomu, že ve čtyřech zemích Evropy byla nejžádanějším autem a ve třech druhým nejžádanějším, patří Octavia mezi nejprodávanější auta na starém kontinentu.

Aktuální třetí generace Škody Octavia je na trhu už šestým rokem a pomalu vyhlíží nástupce, přesto se jí prodejně nadále daří. Za rok 2018 byla nejprodávanějším automobilem hned ve čtyřech evropských zemích. Lépe dopadl jen jediný model, Volkswagen Golf, nejžádanější vůz v pěti státech starého kontinentu.

Vedle domovské České republiky byla Octavia loni podle statistik JATO Dynamics nejprodávanějším automobilem také v Estonsku, Polsku a Švýcarsku. Právě v alpské zemi se Octavii daří dlouhodobě, což je pro mnohé odborníky překvapující – tamějšímu trhu vládnou prémiové značky. Mercedes byl loni ve Švýcarsku druhou nejprodávanější značkou (po Volkswagenu), BMW následovalo třetí.

Úspěch nejen na švýcarském trhu Octavii zajištuje obliba mezi fleetovými zákazníky. „Fleetoví klienti hledají nejlepší poměr z hlediska kvality a ceny,“ tvrdí Markus Rutishauser, redaktor magazínu Automobilového klubu Švýcarska s tím, že v alpských zemích autu pomáhá nabídnutí pohonu všech kol. Vůz těží také z bohaté nabídky verzí a své velikosti.

V tomto směru Octavii překonal jen Volkswagen Golf. Nejprodávanější automobil v Evropě skončil na první příčce v pěti zemích starého kontinentu. Další populární auto Evropanů, Renault Clio, bylo loni nejprodávanější ve třech státech Evropy.

Octavia navíc byla druhým nejprodávanějším automobilem v dalších třech zemích – ve Finsku, Maďarsku a na Slovensku. V top 10 modelů pak byla v dalších osmi zemích, včetně Německa. Na největším evropském trhu byla Octavia v roce 2018 šestým nejprodávanějším vozem. Golf byl druhý ve čtyřech zemích (Norsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie) a v nejlepší desítce se umístil v dalších deseti státech.

Nutno však podotknout, že i přes tyto úspěchy Octavii loni v Evropě mírně poklesly prodeje. JATO Dynamics hovoří o 223.352 registrovaných kusech za rok 2018, což byl meziroční pokles o tři procenta. Díky tomuto výsledku byla Octavia každopádně v roce 2018  osmým nejprodávanějším vozem Evropy.

David Bureš
Diskuze (16)

Doporučujeme

27. 3. 2019 14:06
Re: Gratulace
Fakt?..aha..😕
27. 3. 2019 10:45
Re: Gratulace
Co blaznis naopak, interier je furt top.
27. 3. 2019 10:34
No,
to je jen potvrzení, že Octávia je pro evropské zákazníky jedno z nejlepších aut na světě (v rámci své třídy a ceny samozřejmě) :yes:
26. 3. 2019 21:47
Re: Švýcarsko mě nepřekvapuje
Jasně, a kvůli tomu kupují nejvýkonnější auta v celé Evropě! >:D
26. 3. 2019 18:15
Re: Gratulace
Hlavně v interiéru je oproti moderním autům už hodně zastaralá