Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Škoda Octavia Combi LPG 1,6 MPI – Dvě paliva, dvě nádrže

Michal Otruba
Loni nabídku modelové řady Octavia rozšířila továrně vyráběná verze spalující LPG. Náš test jsme proto zaměřili na základní otázku: Vyplatí se příplatek 36 tisíc korun proti benzinové verzi? Jak je na tom srovnání s TDI?

Když je pod kapotou Octavie Combi kultovní té-dé-íčko, stává se z mladoboleslavského vozu sen a ideál mnoha českých zájemců. Ale co když pohonná jednotka spaluje LPG? Je to ekonomičtější volba než naftová modla? Vyplatí se investice do stále ještě mírně netradičního druhu paliva?

Navzdory dlouhému seznamu trofejí a prodejních úspěchů se vývoj Octavie nezastavil. Škoda se snaží zaujmout zákazníky, kteří myslí v první řadě na finance a nabízí jím zajímavou alternativu. V dnešním testu se zaměříme na “benzinový motor“ spalující LPG a chování vozu poháněného tímto palivem. Stejně tak zkusíme naťuknout i ekonomickou stránku případné koupě.

Starý známý v letech

Pokud uvažujete o koupi Octavie poháněné alternativním palivem LPG (z angličtiny Liquefied Petroleum Gas, nebo-li zkapalněný ropný plyn, který je tvořen směsí plynů propanu a butanu a menším množstvím vyšších uhlovodíků), máte jedinou možnost – v nabídce musíte zaškrtnout motor 1,6 MPI o výkonu 75 kW ve spojení s pětistupňovou mechanickou převodovkou.

Zážehový osmiventilový čtyřválec, uložený vpředu napříč a splňující emisní normu Euro 4, není třeba dlouze představovat. Není to žádná novinka, ale léty prověřený agregát jednoduché konstrukce. Ale i přesto (nebo právě proto) jej můžeme nalézt v celé řadě koncernových vozů.

Výkon graduje už při 5600 min-1 hodnotou 75 kW a největší točivý moment 148 Nm dostanete na výstupním hříděli motoru při 3800 min-1. Škoda Octavia Combi s ním zrychlí na stovku za 12,9 sekundy a dosáhne maximálně na 188 km/h – to vše při provozu na Natural 95.

skoda octavia strednitrida lpg testy skoda octavia strednitrida lpg testy
 

V režimu provozu na LPG se situace mírně mění: motor poskytuje o tři kilowaty méně (72 kW při 5600 min-1), točivý moment klesá na 144 Nm při 3800 min-1 a horší jsou i hodnoty maximální rychlosti a zrychlení – 184 km/h resp. 13,1 sekundy.

Jaká je praxe?

Žlutá vás prozradí

Testovaná Octavia Combi byla oděna do červené barvy Corrida, která je dodávána bez příplatku, ale vozu mimořádně sluší. A to, že agregát pod kapotou spaluje LPG, zvenku na první pohled nepoznáte. Ti pozornější si všimnou žluté kruhové nálepky LPG v pravém horním rohu zadních dveří. A úplně ti nejpozornější zaznamenají ještě jeden malý detail – zelené písmenko I v označení motorizace MPI na víku kufru.

Vevnitř je situace obdobná, jediný rozdíl proti benzinové variantě znamená přepínač se signalizací systému LPG, umístěný na středovém tunelu za řadicí pákou. Samotný přepínač je vpravo dole doplněn modrou diodou signalizace zapnutí provozu na LPG. Vpravo nahoře je signálka provozu na benzin resp. vypnutí pohonu na LPG, která svítí žlutě. V levé části se nachází signalizace pěti úrovní naplnění nádrže LPG, čtyři svítí modře a nejnižší – výstražná – vás upozorní na docházející “plyn“ červenou barvou.

skoda octavia strednitrida lpg testy skoda octavia strednitrida lpg testy Pokud vám někdo nahlídne do kufru, také žádnou přestavbu nepozná. To by totiž musel hledat v prostoru pro rezervní kolo, který zabírá toroidní nádrž o objemu 44 litrů. Někomu může vadit nepřítomnost rezervy, místo ní si musíte při defektu vystačit s lepící sadou a kompresorem. Zato si budete moci užívat plného objemu zavazadlového prostoru 580 litrů, přestavba z něj neubere ani mililitr a to se v Čechách cení.

Stejně tak se budete moci radovat z nepoškozeného zadního nárazníku, který vám nebude ošklivit tankovací otvor, jako tomu bývá u individuálních přestaveb. Tankovací otvor pro LPG je totiž schován pod standardním krytem tankovacího otvoru pro benzin. Stačí našroubovat plnící nástavec a čerpání čtyřiceti čtyř litrů kapalného LPG může začít.

Teorie před jízdou

Počáteční stav je pevně dán – startuje se vždy na benzin. Pokud jste vozidlo odstavili při pohonu na plyn nebo ručně zapnete pohon LPG, tak dochází po splnění podmínek k neznatelnému přepnutí pohonného média. Z prostoru plynové nádrže se ozve tlumené cvaknutí a do motoru již proudí LPG. Přepnutí je opravdu neznatelné a i když budete přepínat tam a zpět, tak si toho téměř nevšimnete.

Ony požadované podmínky jsou: požadavek na provoz na plyn, dostatek LPG v nádrži, teplota chladicí kapaliny větší než 30 °C a otáčky motoru větší než 1200 min-1.

skoda octavia strednitrida lpg testy skoda octavia strednitrida lpg testy
 

Proti třípísmenovému dieselovému snu mnoha českých řidičů si ihned po nastartování na stránku výhod připíšete velkými písmeny první zápis – v kabině je ticho a nikde nic nevibruje. Stejně tak lineární příliv síly od atmosférického motoru k předním kolům je podle nás velké plus, někomu však typický “zátah odspodu“ může scházet. Ticho uvnitř přetrvává i při jízdě v nízkých otáčkách, ve středních už o motoru pochopitelně víte, ale nijak si na to stěžovat nebudete.

Ve vysokých patrech otáčkoměru motor již hlučí opravdu dost, ale ruku na srdce – kdo bude tento osmiventilový agregát “honit“ nad metou pěti tisíc otáček? Nehledě na to, že se motoru tak vysoko ani moc nechce. Takže z hlediska kultivovanosti a hluku v běžném provozu dáváme rozhodně palec nahoru.

A zase ta spotřeba

Při jízdě dopolední Prahou jsme se v benzinovém režimu pohybovali za více než 10 litrů Naturalu na 100 km. A nejinak tomu bylo i při spalování LPG, spotřeba se však od benzinového cyklu nijak diametrálně nelišila. Zaznamenatelný rozdíl se objevil při pohybu na opačném konci rychlostního spektra – na dálnici jsme při dodržování limitů naměřili spotřebu benzinu 9,4 l/100 km, při jízdě na LPG se spotřeba vyšplhala o 1,1 litru výše.

Při zpomalení na úroveň 100 km/h se spotřeba při spalování benzinu ustálila na hodnotě 6,9 l/100 km, po přepnutí na LPG jsme na stejném úseku naměřili 8,3 l/100 km. Orientačně odečtené hodnoty jsou v následující tabulce.

Spotřeba paliva benzin vs. LPG
Rychlost jízdy otáčky na 5.r.s. [min-1] spotřeba benzinu [l/100 km] spotřeba LPG [l/100 km]
100 km/h 3200 6,9 8,3
130 km/h 4200 9,4 10,5

Pokud se budete při provozu na LPG trochu snažit o ekonomickou jízdu, odvděčí se vám Octavia spotřebou okolo 8,0 l/100 km. Při snaze o co nejnižší spotřebu jsme se dostali na 7,2 l/100 km. Možná že o desetinku nebo dvě bychom výsledek ještě dokázali vylepšit, ale “pod sedm“ to určitě nejde.

skoda octavia strednitrida lpg testy skoda octavia strednitrida lpg testy Při normálním využívání potenciálu automobilu jsme spotřebovali 9 litrů LPG na každou ujetou stovku kilometrů, což znamená teoretický dojezd na LPG 480 km. Praxí jsme si ověřili, že toto číslo je naprosto reálné.

Pokud se ptáte na rozdíl v chování automobilu při provozu na dvě různá paliva, není v podstatě co popisovat. Pokud bychom zakryli přístroje podle nichž by šlo poznat aktuálně spalovanou pohonnou látku, pouze malé procento řidičů by poznalo, zda jde o plyn nebo benzin. Agregát je sice při provozu na benzin lehce živější a jde lépe za plynem, ale rozdíl není nikterak markantní a poznají jej pouze zkušení uživatelé. Přestavba je opravdu profesionální, pryč jsou doby, kdy vozy po přepnutí na plyn “umřely“.

LPG versus TDI

Nebudeme přihlížet k cenám povinného ručení ani k nákladům na případný servis a budeme počítat jen rámcově. Při průměrné spotřebě 9,0 l/100 km a ceně jednoho litru LPG asi 15 Kč vás vyjde jeden ujetý kilometr na 1,35 Kč. U naftové Octavie 1,9 TDI budeme brát v potaz spotřebu 6,0 l/100 km a průměrnou cenu nafty 29 Kč/litr, ujetý kilometr vás tedy vyjde na 1,74 Kč. V předmětu “ekonomika provozu“ tedy jednoznačně vítězí plynový vůz.

skoda octavia strednitrida lpg testy skoda octavia strednitrida lpg testy
 

Testovaný vůz měl příplatková skla Sun Safe Glass – dvojice skel je spojena bezpečnostní fólií (spolu s elektrickým ovládáním předních i zadních oken + 30.200,- Kč). Když pomineme fakt, že se okna při rozbití nevysypou a mají i tepelné izolační vlastnosti, tak navíc nádherně izolují hluk zvenku. Ani při dálničním limitu vás zvenku nic neruší, aerodynamický šum vnímáte pouze lehce a se spolucestujícími můžete komunikovat bez jakéhokoliv zvyšování hlasu – vřele doporučujeme. A snad právě proto, že jste od okolí tak dobře odizolováni, více vnímáte ruch od podběhů a hučení zimních pneumatik – za uši vás přímo tahá dunění při přejezdech příčných spár na naší nedokonalé dálniční tepně.

Při jízdě v noci jsme zaznamenali jedno malé negativum – LED diody ukazující stav LPG v nádrži dost výrazně svítí a i když jsou umístěny mimo zorné pole řidiče, tak dost “tahají“ za oči. Méně jasu nebo dvoustupňové nastavení intenzity by v tomto případě bylo vhodnější.

Ekonomika na závěr

Škoda Octavia poháněná LPG bude triumfovat ve městě a na okresních silnicích, kde je její dynamika pro běžného řidiče celkem dostačující. Na dálnici s naloženým vozem samozřejmě k těm rychlejším patřit nebudete, ale pro přesun na dovolenou jednou či dvakrát ročně to bude taktéž stačit. Palubní počítač sice neukazuje tak impozantně nízká čísla spotřeby jako u dieselových motorizací, ale pokud si spočítáte “za kolik“ budete reálně jezdit, objeví se na vaší tváři spokojený úsměv.

Za Octavii Combi LPG budete muset proti benzinové 1,6 MPI připlatit 36 000,- Kč. Ujetý kilometr vás u této varianty vyjde (viz výše) na 1,35 Kč. U benzinové varianty vás při průměrné spotřebě 7,5 l/100 km (za kterou jsme jezdili) a ceně jednoho litru Naturalu 95 cca 31 Kč vyjde ujetý kilometr na 2,30 Kč. Vynaložený příplatek se vám tedy vrátí po ujetí přibližně 38 tisíc kilometrů. Rozhodnutí je již pouze na vás…

První cena vozu 392.900,-Kč (Classic 1,4 MPI 59 kW)
První cena vozu s testovanou motorizací 427.900,-Kč (Classic 1,6 MPI 75 kW)
Základní cena testovaného vozu 519.900,-Kč (Ambiente 1,6 MPI LPG 75 kW)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 611.000,-Kč (Ambiente 1,6 MPI LPG 75 kW)

Plusy:

  • Přestavba přímo od automobilky se všemi kvalitativními standardy a zárukami
  • Plnohodnotný objem zavazadlového prostoru 580 litrů
  • Neznatelné přepínání mezi jednotlivými pohonnými látkami
  • Nízká cena LPG resp. nízká cena za ujetý kilometr
  • Rozumný příplatek za přestavbu
  • Velký dojezd (benzin + LPG)

Mínusy:

  • Ve voze nelze mít rezervní kolo
  • Nižší dojezd při provozu na LPG
  • Menší hustota čerpacích stanic LPG
  • Horší dynamika
Michal Otruba
Škoda Octavia Combi LPG 1,6 MPI
Cena základní sestavy 519 900 Kč
Výbava základní sestavy Airbag řidiče a spolujezdce, boční airbagy vpředu, hlavové airbagy, day light, deaktivace airbagu spolujezdce, ESP včetně ABS + EBV + MSR + ASR + EDS + HBA + DSR + ESBS, příprava pro uchycení dvou dětských sedaček s bezpečnostním systémem Isofix na zadních sedadlech, projektorové halogenové světlomety, signalizace nezapnutého bezpečnostního pásu řidiče, tři tříbodové bezpečnostní pásy vzadu, tříbodové výškově nastavitelné přední bezpečnostní pásy s přitahovači, zapnutí výstražných světel při panickém brzdění nebo při nárazu, bezpečnostní světla na výplních předních dveří, přední mlhové světlomety, boční ukazatele směru integrované do vnějších zpětných zrcátek, nárazníky lakované v barvě vozu. ochranné boční lišty dveří lakované v barvě vozu, vnější zpětná zrcátka a vnější kliky lakované v barvě vozu, čtyřramenný volant nastavitelný ve dvou osách, elektromechanický posilovač řízení, nekuřácký paket, odkládací kapsy na zadní straně opěradel předních sedadel, odkládací schránky s držáky 1l lahví ve výplních předních dveří, osvětlení 2 lampičky a upínací oka v zavazadlovém prostoru, otáčkoměr a digitální hodiny, sada na opravu pneumatik (bez rezervního kola, zvedáku vozu a klíče na kola), středová konzola se zásuvkou 12V, držáky nápojů a odkládací přihrádkou, vyhřívané zadní sklo, zadní stěrač s ostřikovačem a pevným intervalem, dvoutónová houkačka, make-up zrcátka ve slunečních clonách, odkládací schránka v horní části přístrojové desky uprostřed– uzavřená, zadní sedadlo dělené sklopné (v poměru 60/40), s loketní opěrou s odkládací schránkou a s možností vytvoření otvoru k zavazadlovému prostoru, elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, elektrické ovládání oken vpředu, radiopříprava se 4 reproduktory, vnitřní cirkulace vzduchu (pylový filtr), výškově nastavitelné sedadlo řidiče, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, Climatic – klimatizace s automatickou regulací a kombifiltrem, tónovaná skla, výškově nastavitelné sedadlo řidiče a spolujezdce s bederními opěrami Kč
Cena testované sestavy 611 000 Kč
Výbava testované sestavy přední mlhové světlomety s Corner funkcí (+ 2 500,- Kč), vkládané tkané koberce (+ 1 300,- Kč), schránka na brýle (+ 500,- Kč), mezipodlaha v zavazadlovém prostoru (+ 4 200,- Kč), střešní nosič černý (+ 5 600,- Kč), signalizace vzdálenosti při parkování vzadu (+ 9 100,- Kč), Maxi DOT (+ 5 000,- Kč), elektrické ovládání oken vpředu a vzadu s dětskou pojistkou (+ 5 000,- Kč), SunSafeGlass pro Combi s elektrickým ovládáním oken vpředu a vzadu (+ 30 200,- Kč), rádio Bolero (2 DIN) s integrovaným CD měničem (6 CD), MP3 (+ 11 600,- Kč), vyhřívání předních sedadel (+ 6 000,- Kč), akční paket Ambiente Plus: rádio Swing (2 DIN) s CD, MP3, Jumbo Box s nastavitelnou loketní opěrou, audiozdířka v Jumbo Boxu, tempomat, malý kožený paket (čtyřramenný volant), kola z lehké slitiny Pyxis 6,5J×15" – 4 ks (+ 10 100,- Kč) Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 2
Zdvihový objem (ccm): 1595
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 75 / 5600
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 148 / 3800 - 3800
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 188
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 12.9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 9.8 / 5.6 / 7.1
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 580 / 1620
Objem nádrže (l): 55
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1360 / 580
Rozměr pneu: 195/65 R15
Škoda Octavia Combi LPG 1,6 MPI
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4569
b) šířka (mm): 1769
c) výška (mm): 1463
d) rozvor (mm): 2578
e) rozchod vpředu (mm): 1535
f) rozchod vzadu (mm): 1508
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 870 / 1110
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 630 / 880
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 980
k) šířka vpředu (mm): 1440
l) šířka vzadu (mm): 1430
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 620
místo vzadu pod předním sedadlem: ano