Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Scala je také simply clever. Podívejte se, jak funguje její nejužitečnější chytrá novinka

Stanislav Kolman
Diskuze (25)

Nebyla by to nová škodovka, aby do vínku nedostala nějaké to simply clever řešení. Během úvodních jízd v chorvatském Splitu jsme se podívali na to nejzajímavější.

Psalo se o něm už po oficiální premiéře automobilu v Tel Avivu. Víčko nádržky na kapalinu do ostřikovačů, které je gumové a zároveň slouží jako trychtýř. Řešení jsme viděli na mnoha fotografiích včetně těch oficiálních, ale až teď jsme jej vyzkoušeli v reálné situaci.

Nemrznoucí směs jsme s sebou bohužel neměli, museli jsme se tedy spokojit s obyčejnou vodou. A jak ukazuje výše přiložené video, jednoduchá „simply clever“ věc bezpečně plní svůj úkol. Ještě dodejme, že stejnou vychytávku dostane také malé městské SUV Kamiq a pravděpodobně se objeví v dalších nových vozech boleslavské automobilky.

Není to ale jen o „chytrém“ víčku nádržky. Scala dostává mnoho dalších prvků, které posádce vozu usnadní každodenní život. A některé už dobře známe z jiných škodovek.

Řeč je například o škrabce ve víčku palivové nádrže, kterou si zároveň zkontrolujete hloubku dezénu pneumatik. Ve dveřích řidiče nechybí schránka s deštníkem, držák reflexní vesty, ale ani odpadkový koš. Páté dveře jsou ovládané elektricky a disponují funkcí Tip-To-Close. Mechanicky sklopné a elektricky zajistitelné je zase tažné zařízení. Nechybí ani ochrana proti natankování nesprávného paliva.

Za simply clever řešení lze považovat také otevírání látkové krycí roletky panoramatického okna. Ta se netradičně shrnuje odzadu dopředu, což má dvě praktické výhody: v zadní části stropu není obvyklá boule, za druhé můžete dopřát střešní výhled posádce vzadu, zatímco řidič zůstává uschován ve stínu a není tak oslňován sluníčkem.

Jak už jsme si řekli během prvních jízdních dojmů, Škoda Scala jako první škodovka vůbec dostává čtveřici konektorů standardu USB-C, tedy novějšího typu, jenž ještě není tak rozšířený. Počítejte s tím, až si v autě budete chtít nabít mobil klasickým kabelem staršího typu.

Další zajímavé detaily si prohlédněte v přiloženém videu...

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (25)

Doporučujeme

Avatar - trapid
5. 4. 2019 21:57
Re: USB-C
Ok, neříkám že nejsou. Pouze nejsou obvyklé a jedná se v dnešní době o výjimku. Kdyby se takto vybavený vůz prodával v době kdy bude standardem USB-C, tak to nikdo řešit nebude. Ale dnes? Dnes myslet na budoucnost v tomto ohledu je hloupost, protože i auto je spotřební zboží na 5 ??? let. Chcala chce za každou cenu aspoň v něčem předběhnout dobu a nemyslím, že je to dobrý nápad. Ostatně vw group je v připojování multimédií dlouhodobě poněkud mimo. Není to tak dlouho, kdy bylo možné usb připojit pouze přes spešl káblík. Prostě furt něco extra. Proč, PROČ? Co je tak těžkého na tom, udělat to normálně... . Ach jo.
5. 4. 2019 14:06
Stále chybí bezvíčkové otevírání pro palivo
Simpleclever pro mě znamená, že nemusím při každém tankování točit zátkou :-) Scala s použitelnou výbavou vyjde na 450tis.kč, tož tomu říkám auto pro lid :-D
Avatar - holden2
5. 4. 2019 13:11
ve ctvrte sekunde
druheho videa jsou videt kupci ve fronte
5. 4. 2019 12:55
Re: USB-C
Kdo hledá, najde :-) https://www.aliexpress.com/item/SAMSUNG-USB-3-1-Type-C-128GB-Smart-Phone-Tablet-PC-USB-Flash-Dr ives-Storage-Pen/32837144122.html https://www.teshop.cz/transcend-jetflash-850s-32gb-usb-c-stribrny / Žádný velký problém to není. USB-C se pomalu ale jistě prosadí.
Avatar - trapid
5. 4. 2019 09:20
Re: USB-C
Nejsem si jistý, ale tento výdobytek myslím souvisí s USB 3.1 Gen2. To však neznamená, že koncovka musí být C, ale může být při vší funkčnosti i A. Takže výhody by byly tak jako tak a hlavně by zůstala kompatibilita s klasickým formátem, který je dnes v drtivé většině. Osobně se domnívám, že koncovka USB-A bude v drtivé převaze i při ukončení výroby Chcaly minimálně u flash disků. Popravdě řečeno, zatím jsem neviděl flešku, která by měla jen USB-C. Ve svém bývalém autě jsem byl zvyklý dát si malinkou flešku do USB a poslouchal jsem hudbu. U Chcaly můžu dát flešku, ze které bude na opačnou stranu trčet USB-A nebo ji mít napojenou trvale s káblíkem. Tohle je pro mě nikoliv posun vpřed, ale krok vzad. Je sice hezké, že šáde myslí na lidi, kteří si budou Chcalu kupovat za 15 let jako lacinou ojetinu, ale dnes je to prostě FAIL :-( .