Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Superb: Třetí generace se začne prodávat na domácím trhu 6. června

Aleš Dragoun
Diskuze (43)
Prodej nového Superbu startuje, domácí zájemci si budou moci liftback střední třídy koupit od soboty 6. 6.

Okřídlený šíp má už před oficiálním uvedením své vlajkové lodi na trh 1.700 závazných objednávek, takže si s odbytem nového Superbu třetí generace nemusí dělat starosti. Designem rozhodně zaujal. To, zda bude podle tvrzení výrobce nadčasový, se samozřejmě projeví až za delší dobu, ale nekomplikované tvary mají šanci, proč ne? Superb je sice klasickým liftbackem, originální otevírání zádě Twindoor bylo z důvodů vysokých nákladů opuštěno, ale na praktičnosti a objemném zavazadelníku mu to neubírá, naopak.

Zopakujme si základní fakta: Superb je postaven na platformě MQB-B. Výhradně přeplňované zážehové i vznětové motory mají výkony od 88 do 206 kW, už se jedná výhradně o čtyřválce, ale musí zároveň splňovat normu Euro 6. Nejslabším je naftový 1.6 TDI, který doplňují 2.0 TDI/110 a 140 kW, benzinové jednotky reprezentují 1.4 TSI/110 kW, 1.8 TSI/132 kW, 2.0 TSI/162 kW a zmíněný nejvýkonnější dvoulitr. Šestistupňové přímo řazené převodovky doplňují samočinná dvouspojková ústrojí DSG se šesticí, případně sedmičkou rychlostí, většinu pohonných jednotek lze kombinovat s pohonem všech kol. Multimédia zastupuje třeba SmartLink, což je klasický MirrorLink, tedy propojení s mobilem a zobrazení jeho displeje na velkém palubním.

Auta pro převáděcí jízdy budou mít k dispozici všichni dealeři, takže v sobotu 6. června bude jistě všude plno, ceník zveřejněný už v březnu začíná na 599.900 korunách. Webový konfigurátor byl k mání v dubnu, kdy vznikl Superb s pořadovým číslem 750.000, Servisní interval je prodloužený na 2 roky nebo 30 tisíc kilometrů, zda stačí, nebo jej bude potřeba snížit, ukáže až následná praxe.

Klienti si mohou přikoupit rozšířený paket Mobilita Plus za 990 korun, ten obsahuje prodlouženou záruku na 5 let nebo 100 tisíc km, asistenci v případě poruchy (defektu, vybití akumulátoru, záměny paliva, zlomených či zabouchnutých klíčů atd.). A to samozřejmě včetně případného odtahu. Za další záruky nad rámec je třeba připlatit, čtyřletá s vyšším možným proběhem do 120.000 km stojí 13 tisíc, pětiletá do 150.000 km přijde na 21 tisíc korun. Škodovka už nabízí i předplacený servis na pět let.

Kombi se zavazadelníkem o objemu 660 l, které bylo odhaleno nedávno, na svou oficiální výstavní premiéru ještě čeká. Prodávat se doma začne v polovině září.

Aleš Dragoun
Diskuze (43)
Avatar - fOE
3. 6. 2015 19:09
Re: Podarené auto ale...
Kdyz zustaneme u tech cisel z mobile.de, a ja samozrejme vim jak chaby zdroj informaci to je, tak kdyz vemes uplne vsechny audi A4, vcetne A4 allroad (ktery je tam veden jako samostatny model) a budes hledat ty s quattro, 4x4, nebo allradantrieb dostanes nasledujici cisla:
14,5tis audi A4 celkem
z toho si vyfiltrujes vsechny 2L dieslove verze a jsi na 10,4tis aut
a z toho odectes vsechny s quattro, 4x4 nebo allradantrieb (celkove mene nez 2tis kusu) a jsi na vice nez 8tis audi A4 s 2L naftou a pohonem FWD.

Vice nez 8tis z 14,5tis je vetsina, ale uznavam, ne drtiva (teda ne drtiva ve vztahu k prodejum celkem, zcela jiste drtiva ale ve srovnani s kazdou dalsi samostatnou moznou kombinaci).

Kdyz se mrknes do jahreswagenu, kde drtiva vetsina jsou auta z leasingu, inzerovana dealerama a s inzeratama lepe vyplnenyma, dostanes se na podobny pomer. Ani jedno, ani druhe neni dobry zdroj dat, jestli chces zpochybnovat toto, klidne muzes a ja ti dam za pravdu. Minimalne silne indicie to ale jsou a ty indicie vsechny do jedne smeruji tam co ti tu od zacatku pisu. Az po stredni tridu vcetne je "klasicka audi" predokolka s 2l naftou pod kapotou, coz je prirozeny stav na evropu. Ma to tak u premie kazdy a v blizke dobe se prida XE. :-)
Avatar - Auto-fan
3. 6. 2015 11:58
Re: Datum
To je na tom Zemanovi taky jedinne pozitivum! >:-[]
Avatar - AUDIRS6
3. 6. 2015 09:26
Re: Podarené auto ale...
fOE, ved ked sa divam na tvoj prispevok, tak zhoda panuje v absolutnej väcsine.
Az na 1 malinky detail:
Ty bud ma chces prekrutit, alebo ti malinko robi problem matematika :-)
Ak aj 2L nafta tvori nadpolovicnu vacsinu predajov, nech - ani to ti vyvracat nebudem.
Problem nastava v momente, kedy si musis uvedomit, ze z toho mnozstva je urcite % a nie male, ktore je quattro. A od tohoto momentu ti musi byt jasne, ze kombinacia 2L nafta FWD sa nerovna nadpolovicnej väcsine. ;-)
Bohuzial, nemam ti z kade ja zobrat relevantne cisla, ale ked sa nad tym trosku zamyslis, das mi za pravdu. Takze este raz zhrnutie:
2L nafta ano, ale v ratane AWD. A jeho podiel je nam neznamy.
Preto nepis ze 1 motorizacia s pohonom FWD bude nad 50% lebo toto by devalvovalo uroven nasich debat, nakolko ta mam za slusneho diskutera... ;-)
3. 6. 2015 08:47
Osobně bych raděj VW
Já osobně bych volil spíš VW Passat.
3. 6. 2015 08:42
Re: Superb Combi
I když vím,že Superby v červené si zase koupí jen Metrostav jako služební,tak musím uznat,že v té barvě mu to opravdu moc sluší. Já bych se jí určitě nebál... :-) Jinak nádherné auto...