Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Skončí Subaru s plochými šestiválci?

Michal Fokt
Diskuze (27)
Šéf vývojového oddělení Subaru si myslí, že by jejich nový plochý dvoulitrový čtyřválec stačil k pohonu i největších modelů značky.

Downsizing je v současnosti celosvětovým fenoménem a povážlivě se zmenšuje jak nabídka motorů V8, tak šestiválců, čehož si logicky všímají i u Subaru, které v nabídce jeden šestiválec s protiběžnými písty má. Však také top manažer Subaru pro vývoj Yoichi Hori naznačuje, že by tento motor mohl z nabídky japonské automobilky zmizet.

V rozhovoru pro Car Advice sice přímo neřekl, že se modely Subaru rozloučí se firemním šestiválcovým boxerem, nicméně poznamenal, že "prodeje šestiválců celosvětově klesají" a že "v budoucnu mnoho společností pravděpodobně přejde na motory s menším objemem s turbodmychadly nebo hybridními systémy". Současně prohlásil, že "motor 2.0 Turbo by mohl být dostatečnou motorizací i pro pohon větších modelů Subaru".

Tomuto tvrzení je třeba dávat váhu, protože Hori současně poznamenal, že vzhledem k tomu, že je Subaru malá automobilka, nemůže nabízet tolik motorů jako větší konkurenční výrobci, byť v tomto případě měl na mysli turbodiesely. Proto by měla v budoucnu nabízet větší množství verzí jednoho motoru, některé s důrazem na spotřebu, jiné se zaměřením na výkon.

Michal Fokt
Diskuze (27)
21. 12. 2014 16:12
Re: Škoda
Ahoj...nic Ti neproměřuje...měřil jsem to asi 10 x ..Plná-plná a s kalkulačkou a stvrzenkou od pumpy to sedí 100%... nechápu to,ale je to tak..jinak přesně jak píšeš..7-2 -7,4 a v zimě 7,6..a asi si taky užíváš ty situace na rondelu,kdy Tě tlačí blb v načipované oktávce a před rondlem přidám a on taky , jenže na rondlu je pak z toho v pasti....jojo,,subaru je subaru...a vydrží Ti 500 000km..bez investic!!!!!
Záruka subaru 200 000km,nebo 5 let....:-)))))))))))
21. 12. 2014 16:05
Re: Škoda
Ja nechápu lidi,kteří se musí hádat za každou cenu..Vím kolik mi to auto žralo...A pro PetruMr..nevím proč ze mě děláš osla..Já vím,jak se měří spotřeba...Jezdím už 26 let..Jestli se chceš se mnou hádat o spotřebě Subaru,tak si ho kup a pokud Ti bude žrát diametrálně víc,pak se hádej...Ikdyby to Subaru žralo 10l (jakože žere 7,4) je to stále dobrá spotřeba,na to,co to auto dokáže a kolik se tam točíí železa..
A škodovku Yeti :-)))) Má ji kolega - rybář... spotřeba 6,8 nafty ! ve 45 000km nové vstřiky,neco tam od novoty klepe,v 98 000 nová spojka a DPF :-)
Je pravda,že na dálnici mi ujede,ale to až od rychlosti 150 km.. no a to je už no limit..
Jo...A ještě mu to 3x vykradli...jeho další auto bude co???
21. 12. 2014 15:12
Re: Škoda
Vy jste a Allstonem dvojčata ? Máte skoro stejnou spotřebu ;-) . Moje spotřeba s 2,0 boxerdieslem byla okolo 7 l klidná jízda a jak jsem trochu jel (rozuměj 100 normálně a 140 dálnice, tak 8l/100km ...
21. 12. 2014 12:25
Re: Škoda
Jazdím na Outbacku 3,0R. Spotreba 10-12l/100km. kratké trasy do 4km za 14l/100km. PP ukazuje celkom presne (zaokruhluje na 0,2l a vždy to sedí). Čo sa týka spotreby 2,0i a 7,2l/100km v horách... Poviem to takto: honda CRV 2,2d (2009) berie tolko isto...
21. 12. 2014 11:06
Re: Škoda
Já mám Forestra MY 2013 benzín 2,0i CVT a celé léto jsem měl průměr 7,2 l/100km a celou zimu jezdím za 7,6 l/100km ... je to samozřejmě dle PP. I kdyby to 0,5l proměřovalo, tak jsem spokojený. To co jsem vše projel ve sněhu v lese a na poli, kde měl kamarád s Chevroletem Captiva s dieslem potíže jsem skoro nevěřil. Při takovém blbnutí jde spotřeba samozřejmě výrazně nahoru. Dost dobrý mi přijde X-mode, který výrazně při průjezdu terénem pomáhá. Viz. video - já jsem takto své auto tedy ještě netrápil :-) www.youtube.com/watch?v=TeNC-cKvpi8 Osobně mi je sympatický atmosférický boxer ... je tichý kutivovaný a doufám, že díky absenci turba snad i něco vydrží. A ano není to žádný závoďák ani dálniční expres. Ale v běžném provozu rozhodně nejsem brzda. Uvidíme, jak vydrží CVT ... měl jsem zní strach, ale ten zmizel po zkušební jízdě. Určitě jsou lepší auta na rychlejší svezení. Určitě jsou lepší auta na dálniční přesuny. Určitě jsou lepší auta na off-road (to zcela určitě >:D ). Já jsem s Foresterem spokojený - přijde mi takový univerzální a vím, že mě podrží i v podmínkách, kde většina ostatních aut může nemile překvapit. Na druhou stranu věřím, že jiní lidé jsou takto spokojení s jinými auty. Ano a spotřeba v STI 2,5l turbo boxer je opravdu někde jinde - ale to auto je také jinak zaměřené - a jak se říká: kdo chce opici - musí mít i na banány :-) Toto je jen můj názor a třeba pomůže někomu v rozhodování při pořizování nového auta.