Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slavný Renault 4 skutečně ožívá. Ale v hodně netradiční formě

David Bureš
Diskuze (0)

Renault 4 letos slaví 60 let od svého uvedení na trh. Oslavy jubilea vrcholí opravdu velmi netradičně.

Malý hatchback Renault 4 patří mezi vozy, které pomohly motorizovat nejen domovskou Francii, vždyť mezi lety 1961 až 1992 vzniklo přes osm milionů jeho kusů. V historii Renaultu má tudíž nezastupitelné místo, a tak výrobce letos slaví 60 let od jeho představení. Oslavy přitom vrcholí projektem Air4, na kterém Renault spolupracoval s firmou TheArsenale.

Air4 je sice show car, moderní interpretace slavné čtyřky, není to však typická studie, na kterou jsme u takových oslav zvyklí. Air4 je totiž létající dron!

„Po letošních oslavách jsme chtěli vytvořit něco nekonvenčního, abychom uzavřeli 60. výročí Renaultu 4. Tato spolupráce s TheArsenale byla přirozeně vhodná. Létající showcar Air4 je něco nevídaného a ukázka toho, jak by tato ikona mohla vypadat za dalších 60 let,“ vysvětluje myšlenku za netradičním projektem Arnaud Belloni, globální marketingový ředitel značky Renault.

Video se připravuje ...

Air4 přenáší někdejší tvary Renaultu 4 do moderní podoby, což platí jak pro přední partie, tak záď. Místo kol tu jsou však čtyři dvoulisté vrtule, jedna v každém rohu vozidla. Karoserie je umístěna uprostřed rámu, přístup dovnitř přitom zajišťuje její odklopení.

Dron s tvary Renaultu 4 je napájen lithium-polymerovými bateriemi s kapacitou 22.000 mAh, postačují přitom k tomu, aby dron dosáhl nejvyšší horizontální rychlosti 26 metrů za sekundu, s 45° sklonem během letu. Vystoupat může až do výšky 700 metrů, se vzletovou rychlostí nejvýše 14 metrů za sekundu.

Jedná se přitom o ryze francouzské dílo. Air4 byl kompletně vymyšlen, navržen, zkonstruován a smontován ve Francii, v srdci technologického parku v Sophia Antipolis, na Azurovém pobřeží. Pro TheArsenale je to první realizovaný projekt její divize zabývající se budoucností dopravy ve vzduchu.

Air4 si budete moci od příštího pondělí prohlédnout v Ateliéru Renaultu na pařížském Champs Elysées, kde bude vystavován po boku historických exemplářů Renaultu 4. V roce 2022 se pak ukáže v Miami, New Yorku nebo v Macau.

Renault 4 díky svému prodejnímu úspěchu patří mezi ikony francouzské automobilky. I proto ji výrobce chce v budoucnu oživit, a to v podobě městského SUV s elektrickým pohonem, které má doplnit elektrický hatchback Renault 5.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme