Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová Velká cena Algarve 2021: V Moto3 je šampionem Acosta, v MotoGP Ducati

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Na okruhu v Portimãu se z vítězství v jednotlivých závodech radovali Francesco Bagnaia (MotoGP), Remy Gardner (Moto2) a Pedro Acosta (Moto3), který se zároveň stal coby nováček mistrem světa.

Velká cena Algarve má jiný časový harmonogram než většina ostatních evropských závodů. Nedělní klání nejprestižnější kubatury Moto3 sice odstartovalo tradičně ve dvě hodiny odpoledne, ale jezdci Moto3 vyráželi až ve 12.20. Sice klasicky coby první, červená světla ovšem obvykle zhasínají už po jedenácté dopolední. Program zakončila prostřední kategorie jednotných tříválců Triumph 765, její pole vyrazilo do závodu v 15.30.

MotoGP

V MotoGP už je o jezdeckém titulu rozhodnuto, pouze v týmech a značkách spolu bojují Ducati a Yamaha, ale tyto šampionáty jsou méně sledované. V zahřívacím tréninku se odporoučel k zemi Álex Márquez. Odešel po svých. Šampion Fabio Quartararo vjel na komunikaci k boxové uličce tak rychle, že musel přibrzdit. Takže si zahrál na stunt ridera, protože chvíli pokračoval po předním kole. Na Pecca Bagnaiu stejně neměl (1:39,7 min).

Valentino Rossi řekl: „Chci dojet na bodech.“ Jack Miller trochu vtipkoval: „Mám nového trenéra, Pecca.“ A už vážněji: „Vyměňujeme si prakticky všechny informace.“ Quartararo vybojoval BMW M5 za postavení v kvalifikacích, je také „mistrem světa“ i v nich. Už podruhé, loňské auto ovšem věnoval otci. Bodovací klíč je stejný jako v závodech. Včerejší bitvě o pole position vládly ducati, mezi čtveřici se vklínil pouze Mir se suzuki. Poprvé v MotoGP urval přímo první řadu a nebyl do ní posunut po penalizaci jiného soupeře. Ano, bývalý mistr světa... Po roce a půl jsme konečně viděli na startovním roštu hostesky – umbrella girls, byť s ústenkami.

Závod před 28 tisíci diváky byl vypsán na 25 kol, 114 kilometrů. Teploměr ukazoval 21 stupňů a svítilo slunce. Obě tovární ducati vyrazily před Mirem vpřed, Joan se dokonce dostal na druhou příčku, zato Danilo Petrucci se na své KTM moc nesvezl. Exšampion na modro-stříbrném stroji se navíc na vedoucího Bagnaiu přilepil a ostatním ujeli. Konkrétně Millerovi, Jorge Martín se pral o čtvrté místo s Álexem Márquezem.

Iker Lecuona měl také dobře rozjetý úvod, ale po chybě v 7. kole propadl mimo první desítku. Byl dlouhý na brzdy, vyjel z trati, naštěstí jen do asfaltové zóny. Ve vysoké rychlosti spadl Aleix Espargaró, kačírkem už pokračoval po svém pozadí, nic se mu nestalo. Fabio Quartararo jezdil šestý, útočil sice na Martína, ale kroutil hlavou, jeho Yamaha M1 mu nejela tak, jak by asi chtěl. Těsně za polovinou závodu navíc udělal chybu a propadl až na sedmé místo.

Pro Álexe Márqueze byl Miller snadným soustem... Jenže Jack se nevzdával, nebral si servítky a šel do dvojnásobného mistra světa (Moto2 a Moto3) tvrdě. Pokořil ho! Quartararo byl nalepený na dvě „dukny“ v barvách Pramacu a zezadu se přibližovala oranžová honda s Polem Espargarem za řídítky. Martín brzy ztratil dvě příčky, ale zase jednou získal. Čerstvý šampion byl v 21. kole příliš rychlý, v zatáčce mu uklouzlo přední kolo a... poprvé letos v závodě upadl. Motorku zvedl a dojel do boxů.

Závod byl předčasně ukončen ve 24. okruhu. po kolizi Ikera Lecuony a Miguela Oliveiry. Ikerovi na brzdách motorka podjela a domácí závodník to odnesl, dostal ránu na stehno a koleno. Přišla ke slovu nosítka... Miguel se však nakonec postavil na nohy, oba jezdci si incident vyříkali a objali se. Lecuona se od něj po celou dobu nevzdálil. Mistrem světa v konstruktérech se stala Ducati, Johann Zarco je nejlepším netovárním jezdcem sezóny. Klasický závěrečný průjezd cílem se dnes nekonal...

Třetí v cíli Jack Miller Simonu Crafarovi řekl: „V polovině závodu jsem věděl, že musím pošetřit zadní gumu. Pak jsem si řekl, že na Álexe zpátky zaútočím, povedlo se, ale pneumatika rychle odcházela...“ Druhý Joan Mir: „Skvělý víkend. Chtěl jsem Pecca víc potrápit.“ Ano, vyhrál Francesco Bagnaia: „Jsem nadšený! Užíval jsem si snad každé kolo i v trénincích.. Závod byl stopnut červenou vlajkou, ale naštěstí jsou oba jezdci v pořádku, to je super. Ducati je mistrem světa i  ve značkách. Jen škoda, že jsem neviděl vlajku cílovou, jakže se jí to říká? Jo, šachovnicová!“

VC Algarve MotoGP 2021 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Francesco Bagnaia Ducati Ducati Lenovo Team 38:17,720 min
2. Joan Mir Suzuki Team Suzuki Ecstar +2,478 s
3. Jack Miller Ducati Ducati Lenovo Team +6,402 s
4. Álex Márquez Honda LCR Honda Castrol +6,453 s
5. Johann Zarco Ducati Pramac Racing +7,882 s
6. Pol Espargaró Honda Repsol Honda Team +9,573 s
7. Jorge Martín Ducati Pramac Racing +10,144 s
8. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +10,742 s
9. Enea Bastianini Ducati Avintia Esponsorama +13,840 s
10. Brad Binder KTM Red Bull KTM Factory Racing +14,487 s

Pořadí MS jezdců po sedmnácti závodech: 1. Fabio Quartararo 267 (mistr světa 2021), 2. Francesco Bagnaia 227, 3. Joan Mir 195, 4. Jack Miller 165, 5. Johann Zarco 163...

Moto2

Ajo Motorsport v barvách Red Bullu je suverénem letošního MS tříválcové střední třídy. Kdo ale bude mistrem světa jezdců, Remy Gardner, nebo nováček kubatury Raúl Fernández? V Austinu spadl Australan, v Misanu Španěl. Syn mistra světa pětistovek z roku 1987 Wayna Gardnera vedl před GP Algarve o 18 bodů. A vyhrál i ranní warm up (1:42,9 min).

Po startu závodu na 23 kol byl ale úspěšnější Raúl a Remymu nedával spát Marco Bezzecchi, který se přes něj záhy dostal. Vlály žluté vlajky kvůli Somkiatu Chantrovi, nepěkně havaroval Albert Arenas, krátce po něm spadl Ai Ogura. Cameron Beaubier se po Austinu znovu chytil, jezdil čtvrtý. Jenže na Gardnera nestačil a jeho chybu čekali Arón Canet, Sam Lowes, Xavi Vierge a Fabio di Giannantonio. Zároveň se mezi nimi tvrdě bojovalo a Američan se rychle propadal pořadím.

V 9. kole předjel Gardner Bezzecchiho, Marco musel zvládnout highsider a rychle ztratil. Jake Dixon letos nepřesvědčil, tentokrát skončil po pádu. Jeho týmový kolega Vierge se odporoučel mimo asfalt z velmi slušné pozice v Top 10. Vpředu Remy dojel stájového parťáka a jediného muže, který ho ještě může připravit o korunu. Ve 13. okruhu se přes něj dostal. Měl totiž tvrdší zadní pneumatiku, zatímco Fernández zvolil měkčí... Španěl se ovšem držel statečně.

Beaubier se zase probral, pokračoval pátý za Lowesem. Britský exmistr světa supersportů využil Bezzecchiho chyby a dostal se na třetí místo. I Marco měl měkkou zadní gumu a ta se mu pět kol před cílem začala doslova rozpadat, takže „couval“ dozadu a ještě si vyjel ven.

Remy Gardner vyhrál, vzhledem k tomu, že Raúl Fernández dojel za ním, náskok se zvýšil na 23 bodů. Australan si titul takřka pojistil, ve Valencii ho jenom musí potvrdit. Stačí mu dojet třináctý, ale kdyby náhodou upadl a jeho soupeř vyhrál, karta se obrátí.. Poslední stupně vítězů patří Lowesovi. Canet nakonec porazil jen o pět tisícin Beaubiera, Cameron ale dojel v Top 5, což je více než slušné. Bezzecchi se propadl až na osmičku...

Sam Lowes v rozhovoru řekl: „Těžký závod. Povedl se mi start, jezdil jsem pátý, šestý, kdybych se propadl, měl bych to těžší. Držel se mě Beaubier, ten pak ztratil. Už ve warm upu jsme zkoušeli měkkou směs, nakonec jsem nazul tvrdší, což se ukázalo být dobrou volbou. Kdyby byl závod ještě o kolo delší, předjedu Raúla.“

Raúl Fernández úplně nezářil: „Jsem hodně naštvaný. Včera jsem testoval měkkou zadní gumu, celých pětadvacet kol a držela, byl jsem nejrychlejší až v závěru. Dnes bylo trochu tepleji a ztratila po deseti kolech přilnavost... S motorkou jsem se pral. Šampionát už je téměř rozhodnutý.“ A dnešní vítěz na závěr: „Nejnáročnější, ale nejlepší závod, který jsem kdy jel. Tvrdá směs byla zpočátku problém, ale na konci zase výhoda. Z pátku mám naražená žebra a bolí. Ale vyhrál jsem!“

VC Algarve Moto2 2021 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Remy Gardner Kalex Red Bull KTM Ajo 39:36,275 min
2. Raúl Fernández Kalex Red Bull KTM Ajo +3,014 s
3. Sam Lowes Kalex Elf Marc VDS Racing Team +3,899 s
4. Arón Canet Boscoscuro QuieroCorredor Aspar Team +7,616 s
5. Cameron Beaubier Kalex American Racing +7,621 s
6. Celestino Vietti Kalex Sky Racing Team VR46 +10,021 s
7. Jorge Navarro Boscoscuro Termozeta SpeedUp +10,908 s
8. Marco Bezzecchi Kalex Sky Racing Team VR46 +11,586 s
9. Augusto Fernández Kalex Elf Marc VDS Racing Team +13,121 s
10. Marcel Schrötter Kalex Liqui Moly Intact GP +13,286 s

Pořadí MS jezdců po sedmnácti závodech: 1. Remy Gardner 305, 2. Raúl Fernández 282, 3. Marco Bezzecchi 214, 4. Sam Lowes 181, 5. Augusto Fernández 158...

Moto3

Pedro Acosta měl před dnešním závodem na Dennise Foggiu v průběžném pořadí jezdců náskok 21 bodů. Ital na tyrkysové hondě stáje Leopard Racing Španěla mohutně stahoval, v minulých šesti závodech nechyběl ani jednou na „bedně“ a třikrát vyhrál. Cekově stál letos na nejvyšším stupni pětkrát. Problémy, kdy byl jeho otec vykázán z boxů, protože se příliš pletl týmu do práce a Dennis kvůli tomu málem skončil, už jsou zapomenuty. Red Bull KTM Ajo už nemůže být předstižen ani v týmech (v Moto2 získal titul už dříve), ale situace mezi KTM a Hondou je vyrovnaná.

Pro Izana Guevaru nezačala neděle dobře, v zahřívacím tréninku upadl. Adrián Fernández sletěl z motorky ve velké rychlosti a po kotoulech skončil v kačírku. Nebylo divu, že zamířil do zdravotního střediska, ale naštěstí zůstal nezraněn. Warm up vyhrál Acosta (1:47,7 min).

Závod na 21 kol začal pádem Kaita Toby. Vedení udržel „poleman“ Sergio García, Adriánu Fernándezovi moc dlouho nevydrželo. Foggia nenechal nic náhodě, protlačil se do čela velmi rychle a ještě nasadil k trháku. Acosta se musel prokousat dopředu ze 14. příčky na roštu. Jenže on umí předjíždět i vnějškem. Lídra klání pronásledovali Darryn Binder a Xavi Artigas, už s vedoucím mužem průběžné klasifikace.

V 5. okruhu spadl John McPhee. Foggia náskok neudržel, ostatní tři se na něj přilepili a pole se navíc sjelo. 10 kol trvalo Acostovi, než se probil na čelo, ale ne nadlouho. „Saze chytly“ i v Jaumem Masiovi, který jezdil třetí, ale ťukal se s mladším Binderem. Pak se tvrdě dostal do vedení, ovšem Pedro se toho nebál. Vždyť mu šlo o titul! Ve 14. okruhu se otočil za Foggiou a rázem byl až šestý. Doslova z mrtvých vstal García, ale málem sundal oba muže Akiho Aja, Masiá kvůli tomu ztratil, . Jezdci si nedarovali ani milimetr a předjížděli se ve slipstreamu.

Acosta bojoval jako lev, jeho největší soupeř mu neujížděl. Dopředu se nenápadně vyšvihl Andrea Migno. Tři kola před cílem spadl Masiá, Pedro se mezitím prodral do vedení. O titulu rozhodl v posledním kole agresivní Darryn Binder, který šel hodně pozdě na brzdy. Sestřelil Foggiu, ten vzápětí sundal Garcíu. Dennis byl hodně naštvaný, ale nedalo se nic dělat. Acosta vyhrál a stává se pro rok 2021 mistrem světa. V čestném kole zastavil, dostal rybářský prut a ulovil dřevěnou bednu... se zlatou přilbou pro šampiona.

Třetí byl dnes Niccolò Antonelli: „Tohle bylo bláznivé! Stalo se hodně věcí, nějaké kontakty, v posledním kole se také cosi odehrálo, neviděl jsem přesně co... Jsem nadšený, celý víkend jsme se trápili.“ Druhý skončil Migno: „Gratuluji Pedrovi, ale za Dennise jsem zklamán. Věřil jsem, že by závod mohl dopadnout dobře, už od rána motorka fungovala.“ „ Nový šampion Acosta kroutil hlavou: „Nevím, co k tomu mám říct. Celé poslední kolo jsem brečel.“ A následovala děkovačka, týmu i rodině...

Darryn Binder (zapletl se i do incidentu s Masiou, který nakonec dojel dvacátý) se přišel do boxu Leopardu omluvit, ale vyhnali ho. Čtvrté místo v cíli mu dlouho nevydrželo, žádné body nezískal, byl nemilosrdně diskvalifikován. Filip Salač se většinu závodu pohyboval kolem závěru bodované patnáctky, maléry v závěrečné fázi klání a vyškrtnutí Jihoafričana jej katapultovaly na 10. místo v cíli.

Před půl třetí odpoledne bylo oznámeno, že Adrián Fernández nakonec absolvuje celou příští sezónu u Tech 3 a nikoli u José Boého. Daniel Holgado se přesune k Akimu Ajovi.

VC Algarve Moto3 2021 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Pedro Acosta KTM Red Bull KTM Ajo 38:04,339 min
2. Andrea Migno Honda Rivacold Snipers Team +0,354 s
3. Niccolò Antonelli KTM Avintia VR46 +0,880 s
4. Jeremy Alcoba Honda Indonesian Racing Gresini Moto3 +1,768 s
5. Izan Guevara GasGas MuchoNeumatico GasGas Aspar Team +1,839 s
6. Ayumu Sasaki KTM Red Bull KTM Tech 3 +1,874 s
7. Romano Fenati Husqvarna Sterilgarda Max Racing Team +1,972 s
8. Xavier Artigas Honda Leopard Racing +2,333 s
9. Tatsuki Suzuki Honda Sic58 Squadra Corse +3,423 s
10. Filip Salač KTM CarXpert PrüstelGP +6,591 s

Pořadí MS jezdců po sedmnácti závodech: 1. Pedro Acosta 259 (mistr světa 2021), 2. Dennis Foggia 213. 3. Sergio García 168, 4. Romano Fenati 156, 5. Jaume Masiá 155... 17. Filip Salač 58...

Zdroje: MotoGPSport.cz, iSport.cz, Wikipedia, MotoGP Twitter, MotoGP.com, Nova Sport

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)