Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart: 900 dealerů by chtělo prodávat nové mikroauto Američanům

Ondřej Láník
Diskuze (3)
V rozhovoru pro internetový portál The Car Connection zaznělo z úst Dava Schembriho, zodpovědného za přípravu uvedení Smartu na americký trh a výstavbu dealerské sítě, že nálada amerických obchodníků je více než optimistická.

Ačkoli automobil bude do USA exportován až v roce 2008 (čeká se na nový model a evropskou premiéru), kontrakty s dealery se již začínají dojednávat.

Podle Schembriho projevilo zájem o koncový prodej zákazníkům přes 900 dealerů, o vozy v USA zcela nové značky projevují zájem tisíce potenciálních zákazníků. Jádro obchodní sítě budou tvořit obchodníci DaimlerChrysler, ale automobilka jedná i s jednou z velkých dealerských unií United Auto Group.

Smart to nebude mít za mořem snadné protože základní cena za dobře vybavený nejlevnější model bude činit kolem 15 tisíc dolarů. Nejlevnější vozy, které však již zdaleka nejsou v USA outsidery, přitom pořídíte kolem 10 tisíc dolarů. Jako zajímavý příklad poslouží třídveřový Hyundai Accent s motorem 1,6 16V (80 kW), se šesti airbagy, pětiletou resp. desetiletou zárukou (komponenty hnacího ústrojí), ale bez ABS, klimatizace a autorádia pořídíte za 10.400 dolarů.

Důležitým bodem rozhodujícím o úspěchu bude také to, zda se podaří Američany přesvědčit, že tři metry dlouhý automobil je dostatečně bezpečný a komfortní.

Přejme Smartu, aby jeho americké plány nedopadly jako zobrazený hrad z písku.

Ondřej Láník
Diskuze (3)
24. 10. 2006 13:53
Uspěje.
IMHO to nebude průšvih - smart nikdo nebere jako value/money vozidlo, ale jako special stylovku, a cilovou tridou jsou bohatsi a vzdelanejsi lidi z mest - a ti jdou po znackach a stylu, technice a image, u tohodle auta navic v zarucene kombinaci evropa/eko/hi-tech/special. Nechapu, ze smart neposlali do USA od zacatku.