Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart Fortwo Cabrio se ukáže ve Frankfurtu, střechu stáhne za 12 sekund

Jan Mička
Diskuze (0)
Smart ve Frankfurtu představí novou verzi současné generace minimodelu Foftwo. Jde o tradiční Cabrio s plátěnou střechou.

Jak udělat stylové auto ještě stylovější? Přetvořit jej v kabriolet. Pro Smart Fortwo je tato varianta tradiční a výrobce se jí nevyhnul ani v nejnovější generaci na základech Renaultu Twingo. Ani tentokrát se neobejdeme bez nutnosti manuálně sejmout podélné střešní nosníky, s jejich uložením si ale vůz poradil v duchu svého jména.

Nový Smart Fortwo Cabrio se představí na blížícím se autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem a vedle elektricky stahovatelné střechy dostal také řadu opatření pro zpevnění karoserie. Výrobce uvádí, že ve srovnání s předchůdcem se torzní tuhost zvýšila o 15 % použitím dodatečných výztuh podvozku a předních sloupků. Cílem bylo poskytnout posádce lepší komfort jízdy díky minimálnímu kroucení karoserie a projít náročnými nárazovými testy, které dosud vůz zvládal s přehledem.

Plátěná střecha bude nabízena ve třech barevných provedeních (černá, modrá, červená) a do zadní části karoserie se stáhne za 12 sekund. Podélné střešní nosníky musí posádka demontovat svépomocí, stejně jako u předchůdce je ale lze schovat do přesně vymezeného prostoru ve víku zavazadelníku. Z bočního pohledu to sice není patrné, v případě převrácení však o bezpečnost posádky dbá masivní výztuha mezi zadními sloupky.

Stejně jako v případě uzavřené verze bude i Cabrio poháněno dvojicí tříválcových motorů. Základní atmosférický „litr“ má výkon 52 kW a vůz dokáže rozjet z klidu na 100 km/h za 14,9 sekundy, výkonnější přeplňovaná devítistovka (66 kW) je na stejné metě o 4,1 sekundy dříve. Údaje platí pro standardně dodávanou manuální pětistupňovou převodovku, příplatková dvouspojková skříň hodnoty malinko zvýší.

Vůz se ve Frankfurtu veřejnosti ukáže vůbec poprvé a systém objednávek bude spuštěn v polovině listopadu. První exempláře se k zákazníkům dostanou v průběhu února příštího roku.

Smart Fortwo Cabrio - technická data
Motor1.00.9 turbo
Zdvihový objem [cm3]999898
Válce/ventily3/43/4
Největší výkon [kW/min]52/600066/5500
Točivý moment [N.m/min]91/2850135/2500
Převodovka5M(6A)5M(6A)
Maximální rychlost [km/h]151155
Zrychlení 0-100 km/h [s]14.9(15.5)10.8(11.7)
Kombinovaná spotřeba[l/100 km]4.3(4.3)4.3(4.3)
Údaje v závorkách platí pro dvouspojkovou převodovku

Jan Mička
Diskuze (0)