Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart Roadster znovuožije pod značkou AC.

Ladislav Čermák
Diskuze (6)
Ultralehký švýcarský roadster se brzy vrátí na silnice. Ale už se nebude jmenovat Smart.

Jak jsme vás již informovali, britská skupina Project Kimber intenzivně připravuje obnovení výroby Smartu Roadster v Novém Jižním Walesu. Aby zvýšili atraktivitu drahého projektu, přidali ještě slavnou historickou značku AC, pod kterou se novinka představí.

Hned několik slavných jmen z automobilové minulosti se podílí na ambiciózním projektu, založeném na myšlence vrátit na silnice necelých 800 kg těžký roadster. Mezi prvními se do díla pustili Gordon Murray, tvůrce supersportu McLaren F1, John Piper, konstruktér rekordního turbodieselu JCB Dieselmax a Keith Helfet, designér přelomového konceptu Jaguar F-Type.

Konstruktérům ušetří část práce použití velmi dobrého technického základu již nevyráběného ultralightu Smart. Nový motor a převodovka budou uloženy uprostřed a roztočí zadní kola, přičemž přední dostanou na starost "jen" zatáčet a dávat svému řidiči pocit absolutní kontroly, blízký motokáře. V nabídce budou obě verze - Roadster i Coupé - a výrobce doufá, že jich prodá 8.000 ročně, přičemž cena začne na 13.000 £. Zahájení výroby neovlivní produkci původního AC, které pod označením MkV vyjíždí z továrny na Maltě.

Ladislav Čermák
Diskuze (6)