Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Společnost po spojení FCA a PSA se bude jmenovat... Stellantis!

Diskuze (22)

Nová společnost, která vznikne spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler s francouzskou PSA Group, se bude jmenovat Stellantis. Název se bude používat pro mateřskou společnost, názvy jednotlivých značek jako Jeep, Fiat a Peugeot a jejich loga se nezmění, oznámily společnosti v prohlášení.

Sloučená firma má být čtvrtým největším výrobcem aut na světě za společnostmi Volkswagen, Toyota a Renault-Nissan.

Název Stellantis je odvozen z latinského slovesa stello, což znamená rozzářit hvězdami. Název se objeví na firemních budovách ve Francii, USA, Itálii i jinde ve světě.

Video se připravuje ...

Společnosti se na fúzi v hodnotě 50 miliard USD (1,2 bilionu Kč) dohodly v prosinci 2019. Dokončena by měla být v prvních čtvrtletí 2021, poté začne firma používat nový název. Spojení ještě musí schválit akcionáři na valných hromadách a antimonopolní úřady, napsaly agentury AP a Reuters.

Obě firmy doufají, že díky spojení se jim podaří lépe se vyrovnat se slabší poptávkou a že budou moci sdílet náklady na výrobu čistších vozidel, která musejí splňovat přísnější emisní standardy.

Dohoda dává dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram. Roční odbyt sloučené skupiny by měl dosahovat zhruba 8,7 milionu vozů a tržby téměř 170 miliard eur (4,5 bilionu Kč).

Diskuze (22)

Doporučujeme

Avatar - Blue Sun
18. 7. 2020 12:35
Re: EU pomůže Itálii, PSA pomůže FCA ...
Vyrábí více aut, ale 80 % nabídky je zoufale zastaralá tragédie. FCA potřebuje spoustu nových modelů a nemá nic. Sice vyrábí dražší auta, ale neprodává je (Alfa je zářný příklad). Chrysler je zastaralá sbírka šrotu, Fiat má devět variací na přežitou pětistovku, Jeep kromě Wrangleru taky nic zajímavého nevede. Na to, že FCA působí na více trzích, je to tragédie bez budoucnosti. Sice nemají dluhy, ale taky nemají prachy na vývoj a nemají nic nového, čím by mohli zaujmout.
Když jsem kupoval auto, Fiat jsem ani nebral do úvahy. Pro PSA to bude koule na noze v rozletu.
17. 7. 2020 13:39
Re: EU pomůže Itálii, PSA pomůže FCA ...
Problematickou skupinou. To je v kontextu spojení s PSA hodně nepřesné tvrzení. V řadě ohledů je na tom FCA výrazně líp než PSA. FCA vyrábí víc aut, dražší auta s většími maržemi a Sergio je zbavil dluhů. Navíc výrazně působí na větším množství trhů. PSA se sice v poslední době vyšvihlo, ale je závislé na Evropském trhu a prodeji malých levných aut.
Avatar - Blue Sun
17. 7. 2020 12:00
Re: EU pomůže Itálii, PSA pomůže FCA ...
Jasně, tohle je cíl, který je viditelný od počátku, ale zdá se mi to málo na to, aby se kvůli tomu PSA spojoval s dost problematickou skupinou, která je může potenciálně stáhnout zase ke dnu. Samozřejmě, asi vědí více, než co vidíme navenek my, ale jako fanoušek PSA z toho nemám dobrý pocit.
Avatar - WinDiesel
17. 7. 2020 11:52
Re: EU pomůže Itálii, PSA pomůže FCA ...
Myslím že jde o další sdílení nákladů / snížení.
PSA jim vnutí celá hotová auta jako Opelu.
Fiat jim předělá design a bude mít kompletní portfolio i s crossovery a SUVčky.
Zvýšením sdílení o cca 30% mohou být náklady výrazně sníženy, jak říkám PSA jde do rizika ale mohlo by to vyjít.
Je to samozřejmě jen můj názor. A člověk je tvor omylný.
Avatar - Blue Sun
17. 7. 2020 11:19
Re: EU pomůže Itálii, PSA pomůže FCA ...
Já z toho jen pořád nedokážu vidět přínos pro PSA. Co by jim mohla skupina kolem Fiatu nabídnout? Smysluplné elektro nemají, jejich platformu PSA nepotřebuje (a naopak Fiat by měl urychleně vyvinout něco pro menší auta), motory pro příčnou zástavbu taky aktuálně ne. Snad jedině platformu z Alfy pro DS, ale nemyslím si, že zrovna DS je značka, která by chtěla stavět na tradičních řešeních...