Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Společnost Porsche SE navýší kapitál o téměř 5 miliard eur

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Cesta k plánovanému spojení Porsche s Volkswagenem je uvolněna.

Německá holdingová společnost Porsche Automobil Holding SE, která kontroluje výrobce sportovních vozů Porsche, schválila navýšení kapitálu o téměř pět miliard eur (122 miliard Kč). Oznámila to v noci na dnešek firma. Uvolnila tak cestu k plánovanému spojení Porsche s Volkswagenem.

Porsche SE v rámci navýšení kapitálu vydá nové akcie s cenou 38 eur za kus. Investoři tak získají výraznou slevu ve srovnání s tržní cenou akcií, která se na konci pátečního obchodování pohybovala těsně nad 56 eury, napsala agentura Reuters.

Cílem navýšení kapitálu je snížit zadlužení před začleněním Porsche do koncernu Volkswagen. Porsche Automobil Holding je podnik, který inkasuje investiční příjmy z podílů v Porsche a Volkswagenu. Firma se v roce 2009 pokusila převzít kontrolu nad Volkswagenem, pokus se však nezdařil a společnosti zůstal z té doby dluh 6,3 miliardy eur.

Role se po krachu pokusu Porsche SE obrátily a Volkswagen koncem roku 2009 koupil v automobilce Porsche podíl 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur. Letos koncern plánuje plnou fúzi, aby se Porsche stalo desátou značkou Volkswagenu. Stuttgartská automobilka však nedávno uvedla, že její začlenění do Volkswagenu se zřejmě zdrží kvůli vyšetřování jejích dvou bývalých čelných představitelů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)