Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Nový Saab 9-4X je jen nový začátek

Ondřej Láník
Diskuze (49)
Loňských 107 tisíc automobilů vyrobených ve Švédsku a asi 6 tisíc Saabů vyrobených v USA by se mělo brzy významně rozšířit. Přicházejí totiž nové modely...

Při pohledu na stárnoucí limuzíny a kombi řady 9-5 a stěžejní řadu 9-3 v nejlepších letech se může zdát, že Saab spí a nechává konkurenci stále větší prostor. Opak je ale pravdou. Loňských 107 tisíc automobilů vyrobených ve Švédsku a asi 6 tisíc Saabů vyrobených v USA by se mělo brzy významně rozšířit. Přicházejí totiž nové modely...

Společnost Saab letos v létě oslaví šedesáté výročí založení a při té příležitosti se na trh dostanou inovované Saaby 9-3 s možností volby pohonu všech kol. Do tří let se potom na trhu mají objevit další tři nové modely: malý Saab nižší střední třídy 9-1, postavený na bázi nového Opelu Astra, nový Saab 9-5 vycházející z nového Opelu Vectra a zcela nový Saab 9-4X, menší SUV.

Saab 9-4 X symbolizuje "nové Saaby 21. století". Už nepůjde o převzatý model jako v případě amerických 9-2X a 9-7X, ale na druhou stranu mezinárodní spolupráce a situace v rámci koncernu GM už taky nedovoluje zcela oddělený vývoj vozu jako v minulosti. Design a konstrukce vozu Saab 9-4X vzniká ve vývojovém centru GM v Rüsselsheimu a částečně také ve švédském Trollhättanu. Sportovně vyhlížející SUV bude navazovat na styl studie Aero X, bude mít charakteristicky vysoké boky a siluetu s tmavými sloupky karoserie, kterou v poslední době rozvíjí i Suzuki a Škoda.

Je pravděpodobné, že ve Frankfurtu uvidíme studii a definitivní podobu sériového vozu Saab představí v Detroitu na počátku roku 2008. Očekává se, že Saab nabídne zážehové a vznětové motory. Vyloučen není ani motor na E85.

Ondřej Láník
Diskuze (49)
19. 4. 2007 23:41
Re: compactSUV
chapej...AUDI patri mezi automobilky, ktere si nemohou "dovolit" kazdy rok facelift a kazdy druhy rok novou generaci jako nektere nejmenovane...cili barevnou hudbu a ufo designove prvky je treba hledat jinde ;-) ...milovnik designu najde v tomto konceptu kvalitu i kdyz se mu celek nemusi libit natolik, ze by si jej koupil ;-) a to same plati i Saabu...vytykat Saabu designovou stranku muzeme pouze z pozice nedostatecneho vyuziti jejich charakteristickych prvku...takze jestli u tohoto maleho SUV neprovedou bocni linii tak, jak vypada na renderingu, jsou podle mne blazni ;-\ Vzdyt Saab vykradlo designem interieru i Audi a exterierem se snazi i paskvilni rumster :-) P.S.:Pro mne je studie Audi crosscoupe s delkou 4,30 vzrusujici...zase miri na trh nekam, kde zatim nic moc neni :yes: :yes:
19. 4. 2007 22:20
Smutné oslavy.
Je smutné sledovat pomalý zánik jedné progresivní automobilky (značky). To SUV je opravdu děsivé.
19. 4. 2007 20:30
compactSUV
Drzim Saabu palce, aby realny vuz vypadal alespon tak dobre jako ten rendering :yes: ;-) Brzy pribude dalsi konkurent...a to od Audi...prvni predobraz Audi Q5 na [odkaz] :yes: :yes:
19. 4. 2007 17:36
Re: saab
:yes: presne
19. 4. 2007 16:09
Re: saab
Ano je to tak. Zatimco si Ford Volva hledi, GM dela Saabu presne to, co VW dela Skode. Poskytuje zastaralou techniku, nove veci si nechava pro sebe. Jen doufam, ze se to s novymi modely zmeni.