Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy video: Nástupce Ferrari F12berlinetta už jezdí po Maranellu

David Bureš
Diskuze (0)
Ferrari pracuje na rozsáhlé modernizaci F12berlinetta. Přeplňovaný motor se však pod kapotou neukáže.

Ferrari F12berlinetta bylo světu poprvé představeno již v únoru 2012, a tak v Maranellu už chystají jeho nástupce. O novou generaci však zatím nepůjde, bude se jednat o rozsáhle modernizovaný model. Ten se patrně přejmenuje na F12 M.

Prototypy novinky zachycené nedaleko maranellské továrny značky jsou zatím pečlivě zamaskované, což naznačuje, že se dočkáme výrazných designových úprav. Letos odhalené GTC4Lusso (dříve FF) totiž dokázalo, že se stylisté vzpínajícího oře radikálních změn rozhodně nebojí. Uvnitř pak jistojistě očekávejme velký dotykový displej podle poslední módy.

V minulosti se sice spekulovalo o tom, že F12berlinetta v rámci faceliftu přejde na přeplňovaný motor, opak je ale pravdou. Pod dlouhou kapotou zůstane atmosférický dvanáctiválec o objemu 6.262 cm3, který však z dnešních 544 kW bude výrazně posílen. Výkon by se údajně měl přiblížit hranici 574 kW, což je výkon extrémní verze F12tdf.

Spolu s posíleným motorem by se modernizovaná F12berlinetta měla dočkat i upravené sedmistupňové dvouspojkové převodovky. Některé zdroje pak naznačují i příchod natáčecí zadní nápravy. Premiéra by měla proběhnout na jarním autosalonu v Ženevě.

Zcela nová generace velkého dvoumístného grand toureru by měla dorazit někdy kolem roku 2020. V jejím případě už se hybridního pohonu patrně dočkáme. Ferrari bude chtít zužitkovat své zkušenosti z LaFerrari a snížit své flotilové emise. Konkurence navíc nespí a hybridy také plánuje, a tak vzpínající kůň musí reagovat.

David Bureš
Diskuze (0)