Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Viper Defender ze seriálu Zmije může být váš! Jedno z aut použitých při natáčení seriálu ani nestojí moc

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Pamatujete si seriál Zmije? Jeho hlavní hvězdu dnes můžete mít doma – a to dokonce ve speciální verzi Defender.

Když přijde řeč na slavná auta ze seriálů, většina z nás si nejspíš vzpomene na černý Pontiac Firebird, známý jako K.I.T.T., ze seriálu Knight Rider. Vlastního pořadu se ale v devadesátkách dočkal i Dodge Viper, který se objevoval v seriálu Viper. V českém překladu Zmije. Vůz se přitom v seriálu objevoval nejen jako klasický roadster, ale také jako speciálně upravené pancéřované kupé Viper Defender, do kterého se uměl transformovat.

Video se připravuje ...

Právě Viper Defender se nyní objevil na aukčním webu Bring a Trailer, kde by se mělo dražit jedno z původních 14 aut používaných při natáčení. Verze Defender přitom měla být navržena přímo v Chrysleru, zatímco výroby se měla zhostit společnost Unique Movie Cars z Las Vegas. Tento konkrétní kousek pak měl být v rukou stávajícího vlastníka již od doby ukončení natáčení čtvrté série pořadu koncem devadesátých let.

Základem přestavby je prodloužené šasi Dodge Viper RT/10 z roku 1993, přičemž speciální karoserie byla vyrobena z laminátu a nalakovaná do stříbrné barvy. Desetiválec pod kapotou ovšem nahradil 5,9litrový Chevy small-block V8, osazený karburátory, posílající výkon na zadní kola přes třístupňovou automatickou převodovku Chrysler 727.

Podvozek dostal kotoučové brzdy s posilovačem a nápisem Viper na třmenech, řízení s posilovačem, nezávislé zavěšení s nastavením světlé výšky a 17“ litá kola se zesíleným třípaprskovým designem. Unikátní karoserie zaujme výraznými nárazníky, decentním křídlem (které se muselo odklápět pro přístup k palivové nádrži), koncovkami výfuku a střechou s dvojicí bublin a malými okny. Speciální filmovou výbavu byste ale na autě hledali marně.

V kabině vidíme čalounění černou a šedou kůží, různé falešné kontrolní displeje, tříramenný sportovní volant a výrazný volič převodovky. Za pozornost stojí také šedá stropnice nebo nápisy Defender na prazích. Zajímavostí je fakt, že auto postrádá bezpečnostní pásy, ventilaci, a dokonce i rádio.

Na budících sice vidíme až 7 tisíc otáček a maximální rychlost až 180 mph (cca 290 km/h), tyto hodnoty je ale potřeba brát s náležitou rezervou. Pravdivý by však měl být údaj o nájezdu, tedy pouhých 190 mílích, což je zhruba 305 km. Budoucí vlastník ale bude mít s přidáváním dalšího nájezdu nejspíš problém, vůz je totiž prodáván bez registračních čísel či dokladů, takže nemůže na veřejné silnice.

Video se připravuje ...

Podle prodejce měl být vůz využíván jako hlavní „Viper Defender“ při natáčení seriálu, namísto různých kaskadérských kousků se tak objevoval především před kamerou. Navíc se měl zúčastnit i různých setkání k propagaci seriálu. Mimochodem součástí prodeje je i propagační leták z roku 1996, který promoval seriál Viper.

V době přípravy článku zbývá do konce aukce kolem jednoho a půl dne, přičemž současná prodejní cena je 79.777 dolarů. V přepočtu se tak bavíme o částce 1,7 milionu korun. Je však možné, že před koncem aukce ještě poroste. Pro fanoušky vozu Dodge Viper a devadesátkových seriálů totiž může jít o kultovní záležitost.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme