Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SRT Viper GTS-R se vrací ke jménu Dodge

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Konec samostatnosti značky SRT byl ohlášen již v květnu letošního roku a závodní Viper GTS-R se jako první dočkal návratu Dodge do svého označení.

Koncern Fiat Chrysler oznámil v létě roku 2011 vznik samostatné značky SRT (Street & Racing Technology). Ta byla do té doby jen označením sportovně laděných verzí modelů značek Chrysler, Dodge a Jeep.

Letos SRT jako samostatná značka končí a výroba výkonných a sportovních modelů se vrací pod křídla značky Dodge, u níž jejich tradice sahá minimálně do šedesátých let, kdy nastoupila móda muscle cars a ponny cars.

Označení SRT má v současnosti ve své jménu sice pětice modelů v podobě Chrysleru 300 SRT, Dodge Challenger SRT, Dodge Charger SRT, Jeepu Grand Cherokee SRT a Viperu. Pouze poslední jmenovaný je ovšem nabízen výhradně se značkou SRT, což nyní začíná měnit.

První vlaštovkou v podobě oficiálního návratu ke jménu Dodge je v případě Viperu závodní provedení GTS-R. Divize SRT Motorsport totiž představuje dvojici vozů továrního týmu, u nichž přímo uvádí jméno Dodge Viper GTS-R.

Návrat k tradičnímu označení tohoto modelu podporuje i barevné provedení obou vozů. To je totiž převzato z Viperů GTS-R první generace, slavících úspěchy v American Le Mans Series v letech 1999 a 2000. Mezi ty největší patřila vítězství v tehdejší třídě GTS ve čtyřiadvacetihodinových závodech v Daytoně a Le Mans. Tradiční barvy navíc u obou vozů doplňuje nové logo na oslavu 100 let značky Dodge.

V nových barvách se dvojice Viperů GTS-R předvede v akci poprvé ve dnech od 27. do 29. června během kvalifikace a samotného šestihodinového závodu ve Watkins Glen.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - wakantanka
21. 6. 2014 18:44
Re: Hmm
To vyčlenenie divízie SRT od Dodge bola blbosť už od začiatku, takže pre mňa vydržali až dosť. >:D
Avatar - twistedTSD
21. 6. 2014 09:48
Hmm
Tak to jim tedy opravdu dlouho nevydrželo...
Avatar - Kamaya Painter
20. 6. 2014 18:13
Bestie
A poradna! :yes: