Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SsangYong pracuje na malém SUV, konkurentovi pro Juke

David Bureš
Diskuze (4)
Jihokorejská automobilka chce zamířit do perspektivního segmentu malých SUV. Nový model však čeká tuhý konkurenční boj.

SsangYong již několik let hovoří o rozšíření nabídky svých modelů. Z posledních zpráv vyplývá, že se zanedlouho dočkáme nového malého SUV, jehož prototypy již automobilka testuje. Informoval o tom britský magazín Autocar.

Vývoj SUV menšího než Korando dává smysl – tento segment si nejen evropští zákazníci oblíbili, prodeje takových aut čile rostou. To však znamená, že na nový SsangYong čeká tuhý konkurenční boj. Již nyní je segment zaplněn, navíc do něj chtějí zaměřit také ještě Hyundai nebo Toyota.

Novinka, která se má jmenovat X100, se začne prodávat v polovině příštího roku. Již předtím však SsangYong naznačí podobu chystaného automobilu, a to prostřednictvím konceptu, který bude prezentován na letošním pařížském autosalonu.

Model X100 bude postaven na základech nové platformy. Automobil bude pětimístný, stejnou techniku použije i model s prodlouženým rozvorem a třemi řadami sedadel.

Pod kapotou X100 se objeví nově vyvinuté šestnáctistovky, a to zážehová i vznětová. Motory budou spolupracovat se šestistupňovým manuálem, případně s bezstupňovou převodovkou. S ohledem na dnešní dobu SsangYong zvažuje i variantu s hybridním pohonem. Letošní koncept XLV naznačil, že korejskou automobilku láká méně tradiční kombinace elektromotoru s turbodieselem.

SssangYong X100 bude podle informací Autocaru cílen na evropské zákazníky. Prodávat by se ale mohl i třeba v Severní Americe, kam chce jihokorejský výrobce v následujících letech expandovat. I díky vstupu na americký trh chce SsangYong do roku 2016 zdvojnásobit své prodeje na 300.000 aut ročně. V loňském roce tato automobilka prodala 145.649 vozů.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Hotwire
14. 8. 2014 12:09
Design
Ten koncept po stranke designu vyzera naozaj dobre, az je tazko uverit tomu ze sa jedna o Ssangyong. :yes:
Avatar - dolfi
14. 8. 2014 09:25
Re: ...nový SsangYong čeká tuhý konkurenční boj...
Zajímavé srovnání LR vs. SY... ;-\ Zatím se to vlastnictví Mahindrou nějak zásadně neprojevilo, nebo Ty registruješ nějaký tržní "průlom" SY? ;-)
Avatar - WinDiesel
14. 8. 2014 07:56
Re: ...nový SsangYong čeká tuhý konkurenční boj...
Land Rover je lod Tatou uspesny. SY je vlastnen dalsim indickym gigantem, Mahindrou. Takze o jake pidiautomobilce tady mluvis?
Avatar - dolfi
13. 8. 2014 12:57
...nový SsangYong čeká tuhý konkurenční boj...
Bude na to tahle pidiautomobilka opakovaně se nacházející nad propastí krachu mít dost prostředků, aby se efektivně prosadila? Pochybuji... :no: