Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Starý sovětský náklaďák vyzval ke sprintu Porsche Cayman. Čekáte jasného vítěze?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Na první pohled to vypadá nesmyslně. Starý ruský náklaďák ZIL-130 s kýblem pod korbou se staví na start vedle Porsche Cayman a chystá se na závod ve sprintu.

Normálně byste asi očekávali jasné vítězství německého dvoumístného sporťáku, jenže v takovém případě bychom vám video zachycující tento divný souboj zřejmě ani neukázali.

ZIL, který je hlavním hrdinou zmíněných záběrů, totiž po technické stránce nemá s nákladním vozem, jehož výroba začala v roce 1962, mnoho společného.

Začněme u motoru. Původní šestilitrový osmiválec byl nahrazen přeplňovanou V8 z nabouraného BMW X5 M. A po několika úpravách se povedlo výkon nového agregátu navýšit na nějakých 700 koní. Poháněna jsou všechna kola.

Ani to by ale samozřejmě nestačilo, aby 4,3tunové monstrum mohlo soupeřit s Porsche, proto tým nadšenců z AcademyG sáhl po výrazné redukci hmotnosti. Nejenže spousta dílů byla nahrazena lehčí náhradou, některé věci z auta zmizely úplně. Dokonce se zdá, že ZIL přišel i o kus rámu, takže má kratší rozvor.

Úpravy nakonec zřejmě přinesly výsledky. Tedy pokud budeme věřit autorům videa, že Cayman hnali na maximum. A mimochodem, ve videu dojde i na souboj s BMW M2. Jak myslíte, že dopadl ten?

Autor: Jan Zajíc

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)