Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Středočeská policie odhalila letos 400 aut se stočenými km

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
Policie Středočeského kraje ve spolupráci s firmou Cebia od začátku letošního roku odhalila 400 aut, která mají zřejmě stočený tachometr. Rekordmanem je vozidlo se sníženým počtem ujetých kilometrů o 400.000 km. Cebia to uvedla v tiskové zprávě.

Středočeští kriminalisté se obrátili na Cebii ohledně podkladů pro kontrolu vozidel a jejich vytipování na počátku letošního roku. Cílem akce, během níž kriminalisté prověřují téměř 1000 aut, je postihovat nelegální stáčení tachometrů.

"Cílem akce není pouze odhalení této nelegální činnosti a zahájení trestního stíhání konkrétních osob, ale také upozornění na tento problém a zlepšení povědomí občanů, kteří do nákupu vozidla investují nemalé částky. Celá akce je teprve na svém počátku a k případnému sdělení obvinění pachatelů dojde v horizontu několika týdnů," uvedl mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Zdeněk Chalupa.

Auto se stočeným tachometrem lze podle ředitele Cebie Martina Pajera prodat o desítky tisíc dráž a pro některé prodejce může jít o lukrativní byznys. Na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu je nelegální manipulace s ujetými kilometry trestným činem podvodu a stáčení tachometru tak lze řešit na základě současné právní úpravy. Trestní sazba se odvíjí od způsobené škody a může být až pět let při prokázané škodě od 50.000 do 500.000 Kč.

"Jsme rádi, že se snad po letech podařilo najít účinný způsob boje proti nepoctivým dovozcům ojetých vozů, kteří nelegálním způsobem vydělávají na podvádění tuzemských spotřebitelů a jsou nekalou konkurencí pro poctivé prodejce. Všem, kdo uvažují o koupi ojetého vozu, doporučuji od prodávajících vyžadovat hodnověrné doložení historie vozu a preferovat automobily s tuzemským původem, u nichž jsou záznamy o stavech tachometru nejdostupnější," uvedla generální ředitelka sítě AAA Auto Karolína Topolová.

Podle předsedy Asociace obchodu ojetými automobily Jiřího Grunda mohou evropští politici významně pomoci ke snížení podvodů s ojetými automobily. Stačilo by evropským nařízením zajistit, aby se z počtu najetých kilometrů, které pravidelně evidují stanice technické kontroly po celé EU, staly ve vztahu k VIN auta otevřené datové sady.

Podle odhadů Cebie je na trhu ojetin asi 40 procent aut se stočeným tachometrem. Sdružení SOVA na svých stránkách zveřejnilo asi 12.000 konkrétních aut se stočenými tachometry. Upozorňuje, že mezi dováženými vozy má údaj o stavu ujetých km pozměněný většina aut.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
4. 7. 2018 11:21
stočenky
400 tis km je celkem dost, ale když se podíváte, tak snad jediný autobazar v ČR - áčka se takhle podílí a bojují proti stáčení kilometrů, ostatní autobazary jsou zticha...
27. 6. 2018 16:12
Re: Lidé prostě chtějí
Jen výjimka potvrzující pravidlo. Mám 13 leté Mitsubishi Evo s 55 tisíci.
27. 6. 2018 10:59
Re: Lidé prostě chtějí
Ano, osobní zkušenost. Okta 10let, natočeno 180.000. A zájemci poukazovali na auta na inzertních serverech, která měla mít 80 - 120 tkm ...

Kolega kdysi sháněl OII, 3 roky starou. Měl šanci si ověřovat km. Polovina prodávajících mu na vyžádání už rovnou neposlala VIN, proč asi, druhá polovina, asi 20-25 aut, byla stočená ve všech případech. Jedno auto mělo na hrbu uz při dvouleté prohlídce přes 250tkm. Jako tříleté mělo 90.
27. 6. 2018 10:58
Re: Lidé prostě chtějí
Jak ktery, tohle je V6, menil jsem akorat starter a zadni pruziny.
27. 6. 2018 10:54
Re: Lidé prostě chtějí
Primerny rocny najezd v CR je myslim 6000km. Takze ano. Jenomze nejvic prodavanych aut jsou stoceniny a z dovozu, protoze na tom jde nejlip vydelat, historie nejde tak dobre overit (novy ukol pro Brusel) a taky nejvic aut na prodej dodavaji firmy a leasingovky, a ty auta najedou hodne, takze ano, najdou se soukroma auta s malym najezdem, ale ty se strati v poctu firemnich s velkym najezdem.