Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Studie: Váleční veteráni mají problém dodržovat silniční předpisy

Aleš Dragoun
Diskuze (30)
Návrat do běžného života je pro americké vojáky vracející se z Iráku a Afghánistánu velmi složitý. Mají velké problémy adaptovat se zpět na tamní dopravní předpisy.

Posttraumatické stresové poruchy, kterými nezřídka trpí (ale určitě se netýkají jen Američanů), jim dělají ze života hotové peklo. Ne, že by daleko v Asii žádné předpisy neexistovaly, ale voják zde sloužící má trochu jiné starosti, než dávat znamení o změně směru jízdy, když odbočuje.

Ve služebním Humvee se snažíte si zachránit holý život. Ostatně, blinkr by tak maximálně prozradil nepříteli, kam se hodláte přesunout. Vojenské auto, které zastaví a je úplně jedno kde, je pak pro protistranu snadným cílem k zneškodnění. Přesuny přes podminované silnice (nebo spíše cesty) nejsou ničím výjimečným, takže musíte jet co nejrychleji a nejagresivněji, abyste nerozšířili spolu s případnými kamarády ve zbrani statistiky ztrát... Dodržování jakýchkoli rychlostních limitů je v tomto případě holým nesmyslem, tady jde skutečně o holou lidskou existenci. A tyto návyky se pak zkuste v civilu odnaučit...

Studie pojišťovny USAA ukazuje, že váleční veteráni způsobují na amerických silnicích o 13 % více nehod než před odchodem do zahraniční válečné mise. Armádní průzkum dokonce hovoří o údaji 23 %, námořníci jsou na tom s 12,3 % mnohem lépe. Nejčastějším typem havárie je ztráta kontroly nad vozidlem, přičemž se týká hlavně mladších členů jednotek, tedy řadových vojáků. Statistika pracuje z daty sebranými v letech 2007-2010, ale len loni v prosinci se domů do USA vrátilo dalších 45 tisíc vojáků, kteří budou mít stejné problémy.

USAA ovšem neplánuje zvyšování pojistných sazeb v reakci na výsledky studie. Což sice nás v Čechách ani moc trápit nemusí, ale mužům (a ženám!), kteří si při válečných operacích prožili svoje, to jistě vhod přijde. Pojišťovací ústav také hodlá sdílet získaná data s výzkumnými pracovníky a dalšími odborníky na bezpečnost provozu a doufá, že v této záležitosti naleznou společné řešení. Chtějí zkrátka veteránům návrat do života na silnicích co nejvíce usnadnit.

Aleš Dragoun
Diskuze (30)
4. 5. 2012 11:38
Re: hehe, to je ale blby clanek
tak to pak jo... ale u klasicke miny vybavene nastraznymi draty anebo roznecovacem to cele vyznelo jako donebevolajici blbost.
3. 5. 2012 09:34
Re: hehe, to je ale blby clanek
Nejde o miny v pravém slova smyslu. Autor se v tom trochu plácá.
3. 5. 2012 09:32
Re: jak můžete něco takovýho publikovat...nepochopim...
Opravdu si myslíš, že jsou plná kasárna vojáku a všichni se perou o afgán, aby si mohli na pažbu vyškrábat symbol matky s kočárkem ?
Je mi 100x blíže kontroverzně rozhodný přístup USA, než nerozhodnost rozhádané evropy, kde každý sleduje své cíle a hlavně aby udělal co nejméně. Když už se někdo do něčeho pustí tak je za tím zase jen pofidérní motiv. Naposledy Sarkozyho aktivita v otázce Lybie. Do budoucna se ale i zde (rozuměj v evropě) budeme muset více sjednotit a přitvrdit. S problémy s přístupem k pitné vodě a jídlu v africe a na blízkém a středním východě budeme pod stále větším tlakem ze strany emigrantů a také zájmových národnostních skupin, které zde již žijí. USA sice pravděpodobně pomůžou (doufám), protože půjde o globální problém, ale bude to i více na nás.
Ano, děkuju těm klukům, že jsou vůbec ochotni to dělat.
Avatar - jazva
2. 5. 2012 21:46
Re: jak můžete něco takovýho publikovat...nepochopim...
Tak ďakuj vašim vojakom, za to že zabíjajú deti a ženy v krajine tak ďalekej a pre ČR tak nepodstatnej iba pre to, že to nejakému USAckému politikovi práve vyhovuje. :yes: Si super človek! Hlavne že to nemusíš robiť ty osobne! 8-s
2. 5. 2012 21:24
Re: hehe, to je ale blby clanek
Improvised Explosive Device (IED) nástražné výbušné systémy jsou často odpalovány na dálku, průjezd oblastí, kde je možný výskyt IED je tedy nutné provést co nejrychleji, tak aby byl co nejvíce zkrácen reakční čas útočníka.